Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inundaţiile chinuie Brazilia, Australia şi Belgia

brazilia-inundatii-reuters-luiza-garcia.jpg

Inundaţii masive, în Brazilia (Foto : Reuters / Luiza Garcia)

Inundaţiile afectează zone întregi din Australia, Belgia şi Brazilia. Apele au lăsat zeci de mii de persoane fără adapost şi au ucis câteva sute de oameni în emisfera sudică.

Cea mai gravă situaţie este în Brazilia. Ploile torenţiale, care au devastat regiunea muntoasă din apropiere de Rio de Janeiro au provocat moartea a peste cinci sute de persoane, anunţă presa braziliană.

Ziarele subliniază că această tragedie "este considerată drept cea mai mare catastrofă naturală din istoria ţării".

Situaţie critică şi în Australia : locuitorii din Brisbane au început să evalueze amploarea pagubelor, în cartierele acoperite de noroi, după cele mai grave inundaţii din ultimii 40 de ani.

Retragerea apelor scoate la iveală străzi întregi, case şi birouri acoperite de un noroi lipicios şi urât mirositor.

Aproximativ 30 de mii de locuinţe sau întreprinderi au fost afectate de inundaţii, iar liderul statului Queensland a avertizat că multe persoane evacuate riscă să nu se mai poată întoarce în propriile locuinţe.

Pe de altă parte, pericolul nu a trecut, la sud de Brisbane, locuitorii mai multor orăşele se pregătesc să se confrunte, la rândul lor cu creşterea nivelului apelor.

În total, inundaţiile care au afectat ţara de o lună şi jumătate au provocat moartea a 25 de persoane şi dispariţia altor zeci de oameni.

În Europa, inundaţiile au lovit Belgia. Situaţia pe frontul inundaţiilor în Wallonia se înrăutăţeşte, dat fiind că în această regiune, ploile continuă şi previziunile meteorologice anunţă noi precipitaţii.

Cea mai mare parte a cursurilor de apă din Wallonia sunt din nou în creştere, iar în mai multe localităţi au fost declanşate planuri de urgenţă, care prevăd, între altele, evacuarea locuitorilor.