Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mamele pot fi disponibilizate în al doilea an de concediu

bebelus-mama-biberon.jpg

Mamele, revoltate de scăpările OUG privind concediul pentru creşterea copilului.

Patronii ar putea avea posibilitatea de a concedia mamele în al doilea an de concediu maternal. Din cauza unei scăpări din Ordonanţa de Urgenţa care stabileşte noua indemnizaţie de creştere a copilului, mamele care vor să stea acasă doi ani cu copilul ar putea fi date afară în cel de-al doilea an de concediu maternal.

În actul normativ aprobat de Guvern se arată că disponibilizarea nu poate fi făcută doar în primul an de concediu. Despre al doilea an nu se spune nimic, ceea ce lasă loc unor interpretări.

Mamele spun că ar putea fi o strategie, pentru a se pune presiune asupra părinţilor, care vor să stea doi ani acasă, să aleagă celalată variantă, de un an, explică la RFI preşedintele Asociaţiei "Mame pentru mame", Ana Măiţă : "Aceste scăpări sunt foarte bine coordonate unele cu altele. Este o strategie, prin care ei vor să pună presiune pe părinţii care vor să stea doi ani acasă".

Creşterea copilului

Ana Măiţă, preşedinte "Mame pentru mame"

AscultăDownload

Actul normativ privind concediul maternal, aprobat de Guvern arată că disponibilizarea nu poate fi făcută în primul an de concediu.

Ordonanţa de Urgenţă va merge la Senat, care este şi Cameră decizională în acest caz.

"În cel mai scurt timp, Ordonanţa de Urgenţă intră în Camera decizională, la Senat. Vom aduce amendament la această scăpare, pentru că, într-adevăr, am introdus doar concediul până la un an, respectiv trei luni pentru copil cu handicap, o să adăugăm şi perioada de doi ani", a declarat directorul general din Ministerul Muncii, Lăcrămioara Corcheş, citată de site-ul postului Realitatea TV.

Cabinetul Boc a decis în decembrie 2010 ca de la 1 ianuarie 2011, părinţii să poată alege cât vor sta acasă cu copiii. Părintele care va sta acasă doi ani cu copilul va primi până la o mie două sute de lei pe lună. Cine vrea să stea doar un an va primi 75% din venitul pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 3.400 de lei, plus un stimulent de cinci sute de lei pe lună, timp de un an.