Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifestaţii la Budapesta împotriva Guvernului Orban

Peste 10.000 de protestatari s-au strâns vineri seara în faţa Parlamentului ungar din Budapesta, în cadrul celei mai importante mobilizări împotriva Guvernului conservator al lui Viktor Orban. Ei au denunţat controversata lege a presei, intrată în vigoare la 1 ianuarie.

Manifestanţii, dintre care unii aveau gura lipită cu plasturi, s-au reunit în faţa unei scene. Reuniunea a început prin concertul unui cântăreţ de rap ungar, Pista Busa, care a scris o piesă despre libertatea presei, menţionându-l pe colegul său american Ice-T.

Un post de radio comercial din Ungaria a fost obiectul unei proceduri a noii autorităţi pentru supravegherea presei pentru că a difuzat o melodie "obscenă" a interpretului american. Deşi cazul a fost clasat fără urmări în cursul săptămânii, rapperul a devenit un fel de simbol al libertăţii presei.

Actriţa ungară Dorka Gryllus a citit apoi revendicările manifestanţilor: "revizuirea legii" prin forţa "cetăţenilor", fără ideologii şi partide politice.

Proclamaţia, care a primit susţinerea a peste 71.000 de ungari pe Facebook, cere, în afară de "revizuirea" legii, ca "presa să fie reprezentată în procesul de modificare a legii", să se "asigure independenţa autorităţilor de supraveghere", "respectarea confidenţialităţii surselor jurnalistice" şi "recunoaşterea independenţei redacţiilor presei publice". Ea solicită, de asemenea, redactarea unui "Cod al presei publice, destinat protejării drepturilor omului şi libertăţii presei".

Ca şi la precedenta manifestare din decembrie, organizatorii au refuzat susţinerea partidelor politice.