Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Casele de asigurări de sănătate îşi reiau activitatea

Haosul de la casele judeţene de asigurări de sănătate a luat sfârşit. Acestea şi-au reluat activitatea sâmbătă, după ce au fost suspendate miercuri ca urmare a blocării Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Pe baza acestuia operează toate calculatoarele caselor de asigurări. Reprezentanţii CNAS au luat apărarea firmei americane care a furnizat programul.

Compania de peste ocean nu este responsabilă pentru funcţionarea necorespunzătoare a acestuia, întrucât problemele nu puteau fi prevăzute”, a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Casele de asigurări de sănătate, repornite

Lucian Duţă, Preşedinte CNAS

AscultăDownload

"În 15 ianuarie, SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat-n.r.) a fost repus în funcţiune devansând termenul anunţat iniţial, respectiv luni. Remedierea problemelor a fost făcută fără costuri suplimentare din 15 ianuarie, sistemul funcţionând la parametri normali", a precizat Duţă.

El a spus că însă că acest tip de defecţiuni ar mai putea apărea la un sistem atât de complex. El a subliniat şi faptul că "CNAS îşi menţine convingerea că scopul pentru care a fost creat sistemul - acela de a obţine monitorizarea şi eliminarea totală a pierderilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate - este unica soluţie de luare a unor decizii corecte, într-un mod dinamic şi în timp real, în folosul exclusiv al asiguratului".

Din cauza blocării acestui program, activitatea caselor judeţene de asigurări de sănătate a fost paralizată timp de 4 zile.