Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tunisia, în continuare în stare de urgenţă

tunisia-proteste-afp.png

Proteste violente în Tunisa

Tunisia are un nou preşedinte, însă situaţia continuă să fie tensionată în statul african, măcinat de confruntări violente de stradă, jafuri şi revolte. Peste 50 de persoane au fost ucise sâmbătă în violenţele izbucnite în mai multe închisori. În capitala Tunis, unde este menţinută starea de urgenţă, au loc jafuri, incendieri şi lupte de stradă, iar sute de soldaţi patrulează prin oraş, relatează presa internaţională.

Violenţele continuă aşadar după ce preşedintele Parlamentului a fost numit interimar în cea mai înaltă funcţie din stat, după ce fostul lider Ben Ali a fugit din ţară cu un avion în Arabia Saudită.

Noul şef de stat tunisian i-a cerut deja premierului să formeze un guvern de unitate naţionala. “Toate partidele politice, inclusiv de opoziţie, vor fi consultate”, a spus Mebazaa într-un mesaj televizat, după depunerea jurământului.
Potrivit constituţiei ţării, noi alegeri prezidenţiale vor trebui organizate în termen de 60 de zile.

Noapte agitată în Tunis

Tunisul şi împrejurimile sale au fost survolate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de elicoptere ale armatei cu toate proiectoarele aprinse, după multiplicarea alertelor privind deplasarea unor vehicule suspecte, circulând cu viteză, ai căror ocupanţi trăgeau în direcţia caselor, relatează AFP.

Duminică dimineaţa, capitala şi periferia acesteia erau liniştite. Dispozitivul de securitate care bloca bulevardul Bourguiba, în centru, a fost puţin diminuat, după ridicarea barierelor înălţate cu o zi înainte pe străzile laterale şi printr-o prezenţă mai discretă a poliţiei.

Marile artere erau aproape pustii, iar armata era mobilizată în toate punctele strategice din capitală, în special pe Aeroportul Internaţional Cartagina, în faţa Băncii Naţionale a Tunisiei şi sediului Adunării Constituţionale Democratice (RCD), patidul fostului preşedinte Zile El Abidine Ben Ali.

Anumite intersecţii erau supravegheate atât de militari, cât şi de poliţişti în uniformă. Câteva cafenele s-au redeschis. În piaţa centrală, un sfert dintre tarabe erau apovizionate cu fructe şi legume, dar clienţii se plângeau de o creştere nejustificată a preţurilor.

În faţa ameninţărilor şi jafurilor comise în noaptea precedentă, au fost create comitete de supraveghere, care urmează să se multiplice în cartiere, organizând patrule pentru protejarea locuitorilor.

Mai mulţi martori au atribuit, în ultimele zile, comiterea unor jafuri şi atrocităţi unor membri ai aparatului de securitate, care au legături cu Zile El Abidine Ben Ali, preşedintele îndepărtat de la putere, în încercarea de a genera panică, pentru a favoriza revenirea acestuia.