Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai prost an pentru români a fost 2010

oameni-se-uita-sus-merge-stirile-nivelul-trai.jpg

Românii sunt sceptici privind creşterea economică în 2011.

Pentru români, anul 2010 a fost cel mai prost din ultima decadă. Cel puţin asta reiese din Barometrul privind încrederea consumatorului, realizat în luna decembrie de compania de cercetare GfK, la cererea Comisiei Europene. Concret, pentru două treimi din populaţie, anul trecut a fost mai greu din punct de vedere financiar, decât anul 2009.

Potrivit studiului, 87% dintre români consideră că anul 2010 a fost mai prost din punct de vedere economic, decât anul 2009.

De asemenea, două treimi spun că, financiar, în ultimele 12 luni, situaţia lor s-a înrăutaţit : un sfert din populaţie spune că s-a umplut de datorii, cel mai ridicat procent din ultimii şapte ani.

Mai grav, însă, peste 90% dintre cei intervievaţi nu cred că anul acesta va aduce o relansare economică. Astfel, mai mult de jumătate din populaţie crede că situaţia se va înrăutăţi, iar 72% dintre cei chestionaţi sunt de părere că preţurile vor continua să crească. Din acest motiv, dar şi din lipsa resurselor financiare, opt români din zece spun că nu au de gând să economisească în 2011.

De asemenea, două treimi spun că nu au de gând să facă investiţii majore în casă.

Studiul GfK finanţat de Comisia Europeană a fost realizat pe un eşantion de o mie de persoane, cu vârste de peste 18 ani.