Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austeritatea loveşte în copiii abandonaţi

copii-jucarii-mancare-intr-un-centru-minori.jpg

Unii copii revin din grija asistenţilor maternali, în centrele de plasament.

Statistică alarmantă : unii copii abandonaţi sunt luaţi şi din grija asistenţilor maternali. Peste o mie dintre aceştia au părăsit anul trecut sistemul de protecţie a copilului, după reducerea veniturilor cu 25%, iar numărul celor care renunţă la acest job continuă să crească.

Directorul asociaţiei Alternative Sociale, Cătălin Luca spune la RFI că acum copiii sunt mutaţi la loc în centre de plasament, situaţie care le provoacă o dublă traumă.

Reducerea numărului de asistenţi maternali ar fi trebuit făcută pe criterii de profesionalism, mai subliniază psihologul.

Datele centralizate la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului arată că în primele nouă luni ale anului 2010, peste trei sute de copii au fost transferaţi de autorităţi în centre de plasament.

Circa şase sute de copii au fost transferaţi la alţi asistenţi maternali, iar aproape 450 au fost plasaţi la rude, în grija altor familii sau au fost adoptaţi.

"Judeţele cu cei mai mulţi asistenţi maternali care şi-au încetat activitatea sunt Constanţa (73), Bacău, Dâmboviţa, Galaţi, Teleorman, Vaslui, Botoşani, Timiş, Vrancea, Alba şi Iaşi", potrivit specialiştilor Ministerului Muncii, citaţi de Evenimentul Zilei.

Aceştia susţin că "încă de la înfiinţare, reţeaua de asistenţă maternală se confruntă permanent cu o evoluţie dinamică, intrări şi ieşiri în reţea", însă cifrele arată că în perioada iulie - septembrie 2010 (după ce Executivul a decis să le taie salariile) au plecat mai mulţi decât în ultima jumătate a anului 2009.

 
Cătălin Luca, intervievat de Andreea Pietroşel