Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul Hariri pune presiune pe Hezbollah

liban-reuters-michael-kooren-daniel-bellemare-procuror-al-tribunalului-special-liban-cazul-rafic-har.jpg

Daniel Bellemare, procuror al Tribunalului Special pentru Liban (Foto : Reuters / Michael Kooren)

Procesul în cazul asasinării fostului premier libanez, Rafic Hariri ar putea începe în septembrie - octombrie "cu sau fără acuzat". Anunţul vine de la grefierul Tribunalului Special pentru Liban, Herman von Hebel. Între timp, armata libaneză şi-a consolidat prezenţa, marţi, în mai multe zone din Beirut, iar şcolile au fost închise, de teama unor violenţe.

Mişcarea şiită Hezbollah se aşteaptă să fie acuzată de implicare în asasinat.

"Am putea vedea începutul procesului spre septembrie - octombrie, dacă lucrurile merg bine, cu sau fără acuzat", a spus von Hebel, marţi, 18 ianuarie, la sediul Tribunalului, la Leidschendam, lângă Haga.

"Ştim că nu este uşor ca acuzaţii să fie arestaţi", declară grefierul. "Problema cu tribunalele internaţionale este că nu au propria Poliţie, pentru punerea în executare a hotărârilor justiţiei", spune el. "Suntem tributari cooperării între state", afirmă grefierul.

Între timp, armata libaneză şi-a consolidat prezenţa, marţi, în mai multe zone din Beirut, iar şcolile au fost închise, de teama unor violenţe. Măsurile au fost luate după apariţia pe străzi a unor tineri neînarmaţi. Temerea este că tinerii respectivi se pregătesc de proteste violente.

Mişcarea şiită armată Hezbollah şi aliaţii săi, ostili Tribunalului Special pentru Liban au părăsit Guvernul, pe 12 ianuarie, provocând destrămarea acestuia.

Mai multe şcoli au cerut părinţilor să vină să îşi ia copiii, în mai multe cartiere din vestul Capitalei, unde sunt prezente mişcarea Hezbollah şi mişcarea Amal, aliata sa. Armata şi-a consolidat, ulterior, prezenţa în mai multe zone ale Beirutului.