Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Baby-boom în Franţa

Franţa are peste 65 de milioane de locuitori, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Populaţia Franţei a depăşit acest prag simbolic, spre satisfacţia autorităţilor de la Paris.

Dacă sunt luaţi în calcul şi locuitorii din teritoriile franceze de peste mări, populaţia Franţei este cifrată la 65 de milioane opt sute de mii de persoane.

Faţă de anul 2009, populaţia Franţei a crescut în 2010 cu 358 de mii de persoane, iar faţă de anul 1981, cu zece milioane de persoane.

În veşnică rivalitate cu Germania, inclusiv la nivelul natalităţii, Franţa se situează deci imediat după Germania, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte numărul de locuitori. Germania a recenzat ultima oară 81 de milioane opt sute de mii de locuitori.

Creşterea demografică a Franţei se datorează în primul rând unei viguroase rate a natalităţii şi doar în al doilea rând imigraţiei. În acest moment, rata natalităţii în Franţa este de 2,01 copii pe femeie, un nivel care nu a mai fost atins din anii '70, după acel fenomen post-belic numit "baby-boom".

Putem spune că la capitolul natalitate, Franţa se află pe podiumul ţărilor campioane în Europa, imediat după Irlanda, care afişează o rată a natalităţii de 2,07 copii pe femeie.

Şi în materie de longevitate, Franţa se situează pe locul al doilea, de data aceasta după Spania. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, speranţa de viaţă a crescut cu patru luni, anul trecut, în Franţa, ea devenind de peste 78 de ani pentru bărbaţi şi de aproape 85 de ani pentru femei.

Revenind la natalitate, mai putem spune că ea este stimulată şi de ajutoarele pe care statul le acordă familiilor şi mamelor, începând cu sistemul de creşe absolut remarcabil, invidiat de multe ţări.