Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irakul, însângerat de noi atacuri

irak-o-femeie-voal-islamic-plange-spatele-ei-e-un-copil-o-poza-mana.jpg

Populaţia irakiană, terorizată de atentate.

Irakul este din nou lovit de atentate : cel puţin 45 de oameni au fost ucişi în două atacuri comise lângă Kerbala, joi, 20 ianuarie. E vorba de atentate sinucigaşe, potrivit unui responsabil local, citat de AFP.

Printre victimele atentelor de la Kerbala se numără femei şi copii. Alte 150 de persoane au fost rănite în cele două atentate sinucigaşe cu maşină-capcană, comise în apropiere de oraşul şiit, unde sunt aşteptaţi numeroşi pelerini. Kerbala este situat la 110 kilometri sud de Bagdad.

Noile violenţe vin la doar câteva zile după un atentat soldat cu peste 50 de morţi, la Tikrit. Un kamikaze şi-a detonat centura plină cu explozibili în mijlocul unui grup de recruţi ai Poliţiei irakiene, marţi, 18 ianuarie. Atentatul a avut loc la Tikrit, la nord de Bagdad, potrivit unui responsabil al Ministerului de Interne.

Violenţele păreau că s-au redus în Irak, după ce în noiembrie 2010, diferitele formaţiuni politice irakiene au încheiat un acord de partajare a puterii. Acest lucru a dus la formarea unui nou Guvern, pe 21 decembrie, după nouă luni de criză politică.

Noiembrie şi decembrie au fost cele mai sângeroase luni ale anului trecut, potrivit autorităţilor irakiene.

Poliţia şi armata din Irak sunt însărcinate cu menţinerea securităţii, după sfârşitul misiunilor de luptă ale armatei americane pe 31 august 2010.

Premierul Nuri al-Maliki a pus securitatea pe lista de priorităţi a noului său Cabinet.