Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul nu renunţă: Recalcularea pensiilor militare continuă

Executivul a anunţat vineri printr-un comunicat că recalcularea pensiilor militare poate continua, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a publicat motivarea deciziei sale din data de 7 ianuarie. Atunci, Curtea respingea recursul Guvernului aplicat la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării hotărârii de Guvern care recalculează pensiile militare.

Mai exact, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) apreciază că HG 735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare.

Executivul se bazează în decizia sa de a continua recalcularea pensiilor militare pe o serie de interpretări ale deciziei Curţii.

“Suspendarea hotararii de guvern nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor”, se arată în comunicat.

Sursa citată mai arată că aceeaşi poziţie a fost îmbrăţişată şi de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin Rezoluţia de clasare din 11.11.2010, dată în dosarul 226/CDJ2010 al Comisiei de Disciplină pentru judecători, prin care s-a apreciat că "efectele hotărârii în cauză sunt doar referitor la părţile din dosar".

"În concluzie, în temeiul dispoziţiilor legilor invocate mai sus, pe baza dispozitivului hotărârii ÎCCJ şi potrivit prevederilor Legii 119/2010, considerăm că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor. Procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor", transmite Executivul.