Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avertisment de la preşedinte la adresa Guvernului

base-suparat.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

“Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind recalcularea pensiilor militare trebuie respectată". Iată ce a declarat sâmbătă preşedintele Traian Băsescu la Realitatea TV, după ce Guvernul a anunţat printr-un comunicat oficial că practic nu va ţine cont de hotărârea Curţii, care le dă dreptate militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor din penitenciare ieşiţi din câmpul muncii.

Mai exact, ICCJ a publicat vineri motivarea deciziei sale din data de 7 ianuarie. Atunci, Curtea respingea recursul Guvernului aplicat la o decizie a Curtii de Apel Cluj şi le dădea dreptate militarilor ale căror pensii sunt recalculate.

Executivul spune însă că recalcularea pensiilor militare poate continua bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Curţii.

Suspendarea hotararii de guvern nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Kelemen Hunor explică decizia Guvernului

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă seară, că nimeni nu contestă că decizia ICCJ privind recalcularea pensiilor trebuie respectată, însă problema care se pune este dacă, pe fond, decizia justiţiei va fi una favorabilă sau nefavorabilă celor care au atacat legea de recalculare a pensiilor.

"Momentan, nu se întâmplă altceva decât, eventual, suspendarea procedurii, dar acest lucru îl vom discuta în şedinţa de guvern şi acolo va trebui luată o hotărâre şi trebuie aşteptată decizia de fond”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, există un principiu, cu care el se declară de acord, şi anume că "nu se poate spune că sunt unii mai cetăţeni decât alţii şi că în cazul lor nu trebuie recalculată pensia şi nu se poate recalcula pensia".