Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu tunurile pe medicii de familie

Verificări la sânge în ceea ce priveşte numărul de pacienţi ai medicilor de familie. Iată ce cere Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după ce au fost descoperite neconcordanţe majore între numărul de asiguraţi înscrişi în baza de date a instituţiei şi cel al pacienţilor înregistraţi la medicii de familie. Concret, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, acuză medicii că au trecut de două sau chiar trei ori pe liste acelaşi pacient pentru a-şi mări veniturile.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, mai spune că diferenţele cele mai mari au fost sesizate în Bucureşti, însă probleme de acelaşi gen au fost descoperite şi în alte judeţe ale ţării.

"Cea mai pregnantă asimetrie a fost observată la Bucureşti, unde figurează 1.600.000 de asiguraţi, deşi înainte de introducerea SIUI figurau ca fiind înscrişi peste 2,5 milioane de asiguraţi", a mai spus şeful CNAS, apreciind că introducerea SIUI "a oferit un semnal clar de fraudare".

Cu tunurile pe medici

Lucian Duţă, Preşedinte CNAS

AscultăDownload

Duţă s-a ferit să estimeze proporţiile fraudei, limitându-se la a cere o investigaţie "serioasă" din partea instituţiei statului, la finalul acesteia existând şi posibilitatea "sesizării organelor statului".

Acesta a vorbit şi despre un alt tip de fraudă: aceea cu reţete pentru medicamente "extrem de scumpe", în special cele de oncologie. Potrivit lui Duţă, au existat situaţii în care au fost emise reţete pentru astfel de medicamente pe numele unor persoane decedate.

Parteneriat cu CEC Bank pentru scurtarea cozilor

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a încheiat un protocol cu CEC Bank pentru plata contribuţiilor de sănătate, banii putând fi depuşi la orice oficiu sau filială fără costuri suplimentare, a anunţat, duminică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a spus că declaraţiile angajatorilor pot fi făcute fie "on-line", fie prin "predarea rapidă" a unei dischete la sediul CASMB, informaţiile urmând să fie verificate şi confirmate "ulterior" de reprezentanţii instituţiei.

Activitatea la CASMB şi la celelalte case de asigurări de sănătate din ţară a fost reluată în 17 ianuarie, după ce, în 13 ianuarie, fusese suspendată pentru remedierea problemelor apărute la Sistemul Informatic Unic Integrat, registrul unic al asiguraţilor, lansat în decembrie 2010.

În fiecare zi de la reluarea activităţii, la CASMB, în orele în care s-a lucrat cu publicul au fost peste o sută de persoane care au stat la coadă pentru depunerea declaraţiile privind obligaţiile de plată la fondul de sănătate.