Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie se apără în faţa CNAS

medic-stetoscop-gat.jpeg

Medicii de familie, luaţi în vizor de preşedintele CNAS.

Medicii de familie nu şi-au trecut de mai multe ori aceiaşi pacienţi pe liste pentru a-şi mări veniturile. Aceasta este poziţia doctorilor, după ce preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat că au fost descoperite neconcordanţe majore între numărul de asiguraţi înscrişi în baza de date a instituţiei şi cel al pacienţilor înregistraţi la medicii de familie.

Secretarul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) spune la RFI că acest lucru nu este posibil, pentru că sistemul informatic şterge automat pacienţii, dacă îi găseşte înscrişi la mai mulţi medici de familie. Problema este la bazele de date, explică doctorul Sandra Alexiu.

Medici de familie

Sandra Alexiu, secretarul SNMF

AscultăDownload

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cere verificări riguroase în ceea ce priveşte numărul de pacienţi ai medicilor de familie.

Preşedintele CNAS va cere un audit al Curţii de Conturi, după ce au fost descoperite neconcordanţele amintite.

"Am decis să cerem demararea unor acţiuni de audit şi de control de către Curtea de Conturi a României. Am luat această decizie ca urmare a observării neconcordanţelor între numărul de asiguraţi înscrişi, arătaţi de versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) şi listele cu pacienţi ale medicilor de familie, raportate înainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic", a declarat duminică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

"Cea mai pregnantă asimetrie a fost observată la Bucureşti, unde figurează un million şase sute de mii de asiguraţi, deşi înainte de introducerea SIUI figurau ca fiind înscrişi peste 2,5 milioane de asiguraţi", mai spune Duţă.