Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj RFI: Pensionarii militari, în stradă

Pensionarii militari au organizat, luni,  un marş de proporţii în Capitală şi au pichetat prefecturile din ţară. Peste două mii de pensionari militari s-au adunat încă de dimineţă în piaţa Ateneului din Capitală. Unii împărţeau steguleţe, pancarte şi drapele cu tricolorul. Alţii scandau şi îi îndrumau pe ceilalţi către formaţia din care făceau parte pentru a porni în marş pe Calea Victoriei.

Îmbrăcaţi majoritatea în haine de civili kaki, pensionarii militari, mulţi dintre ei în vârstă huiduiau şi strigau din răsputeri "Jos Băsescu!" şi "Demisia!"  Militarii ieşiţi la pensie se simt nedreptăţiţi şi umiliţi pentru că, spun ei, au fost toată viaţa în slujba statului român.

"Suntem umiliţi pe drepturile noastre. Am ajuns la 21 de ani de la dictatură şi am dat de cel mai mare dictator al Românie." se plânge un pensionar militar aflat în mijlocul mulţimii.

"Nerespectarea legilor înseamnă dezonoare pentru mine. Am lucrat în contextul unor legi pe care le-am slujit cu devotament iar acum mi se schimbă. Nu mai am grad pe decizie, gradul nici nu se ma ia in calcul la pensie.

Am muncit şi am avut atâtea privaţiuni, nu aveam voie să scuip, nu aveam voie să înjur, nu aveam voie să divorţez, trebuie să fiu un exemplu şi am fost, am învăţat să fiu. De asta consider că nu sunt loiali cu mine" spune un alt militar cu o pancartă în mână pe care se putea citi "sunt dezonorat".
Alt protestatar explică: "Am muncit o groază de ani, era nevasta mea internată în spital mi-a născut fetiţa, am avut permisie 6 ore să o declar, apoi am revenit după şase luni şi am văzut-o".


Alţi foşti militari se plâng că sacrificiile făcute au fost foarte mari şi acum sunt călcaţi în picioare stat. "Am stat în irigaţii cinci ani de zile. Din unitatea operativă m-au trimis în campania agricolă, de acolo m-au trims la mină, am fost şi la canalul Dunăre Marea Neagră, în 1987 am fost la canalul Argeş. Am 15 ani numai de economie naţională şi asta mă doare.

Acum vin şi îmi transformă pensia de serviciu într-o amărâtă pensie de asistat social. Unde este onoarea unui om când tu o calci în picioare. În toate obiectivele am mers şi aşa s-au distrus familii. M-am despărţit după şapte ani de căsnicie pentru că nu a putut să mai reziste" povesteşte un bărbat fost cadru militar.
Marşul militarilor a continuat până la Academia militară în sunet de fanfară şi cântece patriotice.