Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declaraţie controversată a şefului Poliţiei

politie-becuri-colorate-masini-politie.jpg

Poliţiştii, criticaţi chiar de şeful IGP.

"Avem suficienţi politişti beţivi şi nenorociţi. Până acum nici unul nu a fost dat afară pentru nemuncă". Iată ce a declarat, vineri, 28 ianuarie, la Cluj, şeful Poliţiei Române, Liviu Popa. Reacţia a venit rapid din partea sindicatelor poliţiştilor, care spun că tocmai declaraţia şefului IGP aduce prejudicii imaginii Poliţiei Române.

Liviu Popa declară că momentul actual este extrem de prielnic pentru modernizarea Poliţiei şi "asanarea mediului poliţienesc".

"Este posibil să se facă disponibilizări în Poliţie. Din punct de vedere personal, aş vrea să se facă disponibilizări în Poliţia Română, pentru că este un moment extrem de prielnic de modernizare a Poliţiei şi de asanare a mediului poliţienesc. Avem suficienţi poliţişti beţivi, nenorociţi. Până acum, pentru nemuncă, nici unul nu a fost dat afară. S-a spus cine nu munceşte nu greşeşte, cine nu greşeşte merită să fie promovat. Ar trebui să plece cei care fac Poliţia de ruşine. Avem peste şapte mii de poliţişti cercetaţi prealabil şi sancţionaţi disciplinar, din care două mii sunt sancţionaţi de două ori de la apariţia Statutului Poliţistului, în 2002", precizează Liviu Popa.

Şeful Poliţiei Române a declarat ulterior pentru Mediafax că nu s-a referit la poliţiştii români în general, ci la acei angajaţi cu probleme, pentru că trebuie ca cineva să îşi asume faptul că unii sunt "beţivi şi leneşi", iar cei care sunt poliţişti doar cu numele nu au loc în Poliţie.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu spune la RFI că poliţiştii sunt dezamăgiţi de astfel de declaraţii.

Revenind la Liviu Popa, întrebat câţi poliţişti ar trebui să aibă Poliţia Română, şeful IGPR a spus că Poliţia ar putea avea şi cinci sute de mii de oameni, la pretenţiile care există, dar pot rămâne şi 55 de mii dintre cei 55.500, câţi sunt în prezent, "dacă sunt buni".

 
Vasile Lincu, în dialog cu Liliana Simionescu