Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Mariajul între homosexuali rămâne în afara legii

cuplul.jpg

Cuplul de femei care a făcut sesizarea împreună cu cei 4 copii. AFP PHOTO/FRANCOIS NASCIMBENI

Consiliul Constituţional de la Paris a validat interzicerea mariajului între două persoane de acelaşi sex. "În Franţa, potrivit legii, mariajul este o uniune între un bărbat şi o femeie" se poate citi în decizie. O lovitură grea pentru militanţii drepturilor homosexualilor.

Mariajul homosexual nu este încă pe ordinea de zi în Franţa! Spre deosebire de Belgia, Spania şi Olanda care permit persoanelor de acelaşi sex să se căsătorească, Franţa a spus din nou "non!" chiar dacă aici există de 12 ani deja aşa-zisul Pacs, pact civil de solidaritate.

Consiliul Constituţional a estimat că interzicerea mariajului între două femei este conformă cu legea fundamentală şi cere clasei politice să decidă dacă e nevoie de o modificare a legislaţiei. Trebuie spus că 58 la sută dintre francezi se declară favorabili mariajului între homosexuali.

Decizia Consiliului survine după o sesizare făcută de două femei care trăiesc împreună de 14 ani. Ele căutau prin această cerere să dea o mai mare securitate judiciară celor 4 copii pe care-i au.

De precizat că prin decizia Consililui, nu se repun în cauză două articole din codul civil, ambele de pe vremea lui Napoleon, adică din anii 1803-1804, cod care prevede că părţile care se unesc acceptă să se ia "soţ şi sotie" adică nu pot fi decât persoane de sex diferit.

Reacţii

"Este scandalos" au declarat cele două femei la aflarea deciziei. În opinia lor poziţia vine "de la o elită retrogradă care tine un discurs învechit". Militanţii drepturilor homosexualilor au deplâns şi ei decizia Consiliului Constitutional. Caroline Mécary spune "Consiliul Constituţional a ratat o ocazie istorică să pună capăt discriminărilor care există faţă de cele trei milioane de homosexuali care trăiesc în Franţa şi care rămân, din cauza acestei decizii, nişte cetăteni de clasa a doua - ei nu au acces la aceleaşi drepturi, în particular la mariaj.

Franţa este astăzi o ţară în urma multora în Europa întrucât vă reamintesc că pe bătrânul continent există deja 9 ţări care acceptă mariajul pentru toate cuplurile deci şi pentru homosexuali."

Partidul socialist din opoziţie a cerut majoritătii parlamentare conservatoare să-şi asume responsabilităţile şi să accepte o evoluţie a legislaţiei. Lucru care s-ar putea întâmpla cu ocazia campaniei electorale pentru prezidenţialele de anul viitor.

Mariajul homosexual este legal în Olanda, Belgia, Spania, Portugaia, Norvegia, Suedia, Islanda dar şi în Canada, Africa de Sud, Argentina şi în anumite state americane. Vârf de lance în această luptă a egalităţii drepturilor pentru homosexuali putem spune că este Suedia, pionieră în acest domeniu chiar dacă Islanda a dat exemplul cel mai răsunător: acolo, premierul ţării, o femeie, s-a căsătorit anul trecut cu concubina ei.