Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pensiile militare, recalculate până la finalul anului

Guvernul a aprobat vineri seara metodologia de recalculare a pensiilor militare. Potrivit Executivului, există la ora actuală trei situaţii distincte. Astfel, singura categorie unde pensile nu vor mai suferi noi schimbări este cea din care fac parte indemnizaţiile recalculate anterior în baza veniturilor individuale.

Situaţia este diferită în celelalte două situaţii, acolo unde recalcularea a fost facută în baza salariului mediu brut pe economie. Este vorba mai exact aici despre militarii care nu au dovedit prin acte valoarea exactă a veniturilor lor în câmpul muncii, la momentul recalculării anterioare fiind luat în considerare în acest caz salariul mediu brut.

În această situaţie, Guvernul a stabilit că cei care au primit mai mulţi bani în această lună vor rămâne cu indemnizaţiile mărite, până la data emiterii deciziei de revizuire.

Veştile bune vin pentru pensionarii militari care au primit mai puţini bani în ianuarie: veniturile lor vor reveni la cuantumul din luna decembrie 2010. Toate acestea însă, numai până la data emiterii deciziei de revizuire în funcţie de veniturile individuale, proces ce ar putea dura până la finalul anului 2011.

În cazul pensiilor pentru care, până la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad şi de funcţie minimă corespunzătoare gradului militar deţinut.

Sumele de plată se vor achita începând cu 2012 şi anii următori, iar sumele de recuperat vor fi reţinute din drepturile de pensie.

Pensiile militare recalculate vor putea fi însă revizuite şi la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte date decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial şi perioade suplimentare la vechimea în serviciu. Drepturile de pensii revizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea de revizuire, împreună cu actele doveditoare, a fost depusă până la 1 ianuarie 2014 sau de la data întâi a lunii următoare celei în care cererea, împreună cu toate actele doveditoare, a fost depusă la casa de pensii peste acest termen.

Ordonanţa de urgenţă adoptată vineri este justificată de Guvern prin faptul că în termenul prevăzut de Legea 119/2010 nu au fost identificate documentele necesare dovedirii în totalitate a veniturilor în cadrul procesului de recalculare pentru aproximativ 140.000 persoane, lucru care a avut un impact negatic asupra valorificării dreptului la pensie a militarilor, în sensul că, pentru cei care nu au prezentat acte care să dovedească veniturile obţinute, în funcţie de care a fost recalculată pensia de serviciu, s-a utilizat salariul mediu brut pe economie.