Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mobilizare masivă în Egipt

egipt-protestatari-se-roaga-reuters-suhaib-salem.png

Sute de mii de egipteni au ieşit în stradă, marţi, 1 februarie (Foto : Reuters / Suhaib Salem).

Aproape 2 milioane de persoane  au ieşit, marţi,  în stradă, în Egipt. Fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei îi cere preşedintelui Hosni Mubarak să părăsească Egiptul până vineri. Armata egipteană, adică instituţia care controlează practic situaţia din ţară afirmă că nu va recurge la forţă împotriva celor care cer demisia preşedintelui.

Mohamed El Baradei spune că o condiţie pentru începerea unui dialog cu Guvernul egiptean este plecarea preşedintelui Hosni Mubarak.

Între timp, bilanţul confruntărilor din Egipt creşte : Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay a evocat marţi moartea a trei sute de persoane. Ea precizează totuşi că e vorba de "rapoarte neconfirmate".

"Numărul victimelor creşte în fiecare zi şi unele rapoarte neconfirmate sugerează că trei sute de persoane ar fi putut fi ucise, peste trei mii de persoane, rănite şi sute, arestate", spunea oficialul.

Înaltul Comisar cere autorităţilor egiptene să "asculte cererile poporului egiptean în favoarea reformelor fundamentale, pentru ameliorarea drepturilor omului şi a democraţiei".

Pentru a pune presiune şi mai mare asupra regimului Mubarak, după o săptămână de contestaţii zilnice, Opoziţia organizează marţi, 1 februarie, marşuri masive în capitala Cairo şi la Alexandria, al doilea oraş al ţării.

Autorităţile au blocat însă traficul feroviar din ţară, tocmai pentru a împiedica mişcările populaţiei, iar organizatorii se bizuie pe telefonul fără fir, pentru a propaga informaţia, întrucât Internetul este mai departe paralizat, iar telefonia mobilă sistematic perturbată.

Manifestanţii cer schimbarea radicală a regimului şi nu doar măsuri cosmetice, precum şi încetarea corupţiei, a opresiunii poliţieneşti şi ridicarea diverselor interdicţii impuse de actualul regim. Un regim care prin instabilitatea sa riscă să pună în pericol trecerea mărfurilor prin Canalul Suez. Caz în care s-ar putea produce o penurie de ţiţei, ipoteză ce a alarmat deja pieţele bursiere. La Londra, barilul de aur negru a depăşit pragul simbolic de o sută de dolari, cifră care nu a mai fost atinsă din octombrie 2008.