Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătălie juridică pentru Hala Matache

matache-hala.jpg

Hala Matache, în pericol de demolare.

Alianţa pentru o Românie Curată a dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, pentru distrugerea Halei Matache, monument istoric al Capitalei. Organizaţiile neguvernamentale acuză municipalitatea că a demolat acoperişul clădirii ilegal, fără a avea avizele necesare din partea Ministerului Culturii. În replică, Primăria susţine că Hala Matache va fi reconstruită şi mutată în alt loc. Disputa a pornit de la construirea Bulevardului Uranus. Acesta va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Parlamentului.

Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, în urmă cu câteva decenii, din Piaţa Matache din Bucureşti se auzeau strigătele negustorilor, care îşi vindeau care mai de care marfa. Piaţa era ca un furnicar şi din stradă te cuprindea mirosul de pâine facută pe vatră, de pătrunjel proaspăt şi alte verdeţuri sau legume, aduse cu căruţele din împrejurimile Bucureştiului…

Acum, Piaţa Matache este în demolare, vandalizată de cei care adună fier vechi şi înconjurată de buldozere la lucru. Construcţia Bulevardului Uranus schimbă tot peisajul în zona străzii Buzeşti, unde se află alte clădiri monument istoric şi la "Matache Macelaru' Hala", care a fost construită în 1887.

Primarul Sorin Oprescu spune că hala va fi demolată şi ulterior construită după vechile planuri, la 50 de metri distanţă de locul actual.

Organizaţiile neguvernamentale se opun însă demolării clădirii şi acuză Primăria că nu are avizele necesare din partea Ministerului Culturii.

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan spune la RFI că Primăria face un abuz prin începerea demolărilor, întrucât clădirea nu a fost declasată ca monument istoric.

"Hala Matache este monument istoric şi asupra ei decide Comisia Naţională a Monumenteleor Istorice şi ministrul Culturii. Pentru moment nu s-a făcut nici studiul istoric în privinţa declasării sau a eventualei relocări, deci în mod teoretic noi nici nu ar trebui să discutăm de Hala Matache. Este un abuz îngrozitor al primarului general. Fără ca procedura în privinţa Halei Matache să înceapă, el a evacuat chiriaşii, comercianţii care vindeau acolo şi câteva zile nu a asigurat nici o pază, iar în felul acesta, s-a devastat monumentul istoric. Ăsta e un mare abuz şi este şi obiectul plângerii penale pe care am depus-o", declară el.

De cealaltă parte, Primăria Generală susţine că realizarea Bulevardului Uranus, care va asigura legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Parlamentului este o lucrare de infrastructură de mare importanţă pentru Bucureşti.

Vice-primarul Capitalei, Mircea Raicu spune la RFI că trebuie să se găsească o cale de mijloc în acest caz : "Diametrala Nord-Sud  este o lucrare deosebit de importantă de infrastructură. Ea practic face ca să se poată ocoli centrul de către un flux de maşini foarte important, deci e o lucrare de infrastructură absolut importantă pentru oraş. Probabil că sunt monumente importante, dar trebuie să existe o soluţie de mijloc între interesul public, care este evident  în ceea ce priveşte acestă lucrare şi dorinţa noastră de a ne conserva monumentele. Şi asta se întâmplă în toată lumea, monumentele se conservă, se mută, se reproduc, se iau mulaje de pe faţade, aşa cum se întâmplă cu clădirile de pe Buzeşti, care vor fi de asemenea trase într-o parte şi refăcute cu aceleaşi faţade. Trebuie găsite soluţii pentru a se împăca cele două priorităţi".

Construcţia Bulevardului Uranus a început deja de câteva luni, însă proiectul înaintează foarte încet, din cauza mai multor clădiri cu statut de monument istoric, aflate pe traseul lucrării şi a protestelor şi acţiunilor înaintate în instanţă de ONG-uri.

 
Versiunea audio a textului