Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Toma: "Schimbarea termenului rom cu ţigan, o eroare de logică"

Mai multe organizaţii neguvernamentale alături de Agenţia de Monitorizare a Presei îşi exprimă indignarea faţă de propunerea de schimbare în documentele oficiale a termenului rom cu ţigan. E ridicol să crezi că schimbarea denumirii rezolvă problemele românilor de etnie romă spune la RFI Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PDL Silviu Prigoană şi a primit avizul a două comisii din Senat: Comisia pentru Drepturile Omului şi Comisia pentru Egalitate de Şanse.

Propunerea interzice folosirea termenului rom şi pedepseşte folosirea peiorativă a cuvântului ţigan.

E ridicol să crezi că schimbarea denumirii rezolvă problemele românilor de etnie romă sau să crezi că poţi dovedi când un cuvânt a fost folosit în sens negativ – spune la RFI Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei.

"Dacă noi schimbăm denumirea oficială în România în timp ce Europa a adoptat deja denumirea de romi cu ce îşi rezolvă românii în străinătate problema de denumire?.

Ei vor avea în comunicatele în limba română cuvântul ţigan în timp ce toată Europa foloseşte cuvântul rom.

E o eroare de logică descalificantă pentru români. Prin intervenţii de acest gen distanţa dintre neromi şi romi se adânceşte, nu se reduce."

 
Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei, intervievat de Ioana Haşu