Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa din România: provocări în 2011

Printre provocările cele mai importante se numără introducerea în strategia CSAT a presei ca vulnerabilitate, două proiecte de lege depuse în Parlamentul României care ar limita libertatea de exprimare a jurnaliştilor, subfinaţarea dar şi lipsa unui cod clar deontologic. Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a organizat o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor de presă dar şi ai societăţii civile.

Introducerea în strategia CSAT a presei ca vulnerabilitate este una dintre principalele provocări pe care organizaţiile de media le au de înfruntat în prezent. Recent petiţia trimisă Parlamentului Europena a fost redeschisă.

În acelaşi timp la Bucureşti Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a făcut demersuri pe lângă Parlamentul României şi atrage atenţia cu privire la două proiecte depuse de parlamentari care ar pune în pericol libertatea de exprimare. Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godineac.

Introducere în strategia naţională de apărare a ţăriio prevedere  prin care să introduci presa ca fiind o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale acest lucru ne-a obligat să depunem în Parlamentul European o petiţie prin care am solicitat ca în cazul în care această prevedere nu va fi retrasă din strategie va fi declanşată procedura de infrigement asupra României.

Sperăm ca mesajul Uniunii Europene să fie recepţionat şi să se excludă o asfel de prevedere pentru că astfel această strategie poate să creeze pui. Şi deja a creeat două proiecte lege care au fost depuse Parlamentul României legea jurnalistului şi proiectul domnului Prigoană care nu fac altceva decât să limiteze libertatea de exprimare”.

Prezent la dezbatere, Aidan White, secretar general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor a declarat că este "inacceptabil" faptul că CSAT a identificat mass-media ca o ameninţare potenţială la adresa siguranţei naţionale.

Acest lucru este neconstituţional, este împotriva drepturilor omului, încalcă libertatea de exprimare. E inacceptabil ca o politică naţională să identifice jurnalismul ca o ameninţare la siguranţa naţională.” spune Aidan White. El mai adaugă însă că în România trebuie făcută o conştientizare a nevoii unui jurnalism independent, depolitizat.

Cred că am stabilit deja un consens în jurul nevoii de reformare a politicilor presei pentru a da mai multă independenţă jurnaliştilor şi pentru a respecta statulul acestora, pentru a le îmbunătăţii condiţiile de lucru. Acest lucru se va întâmplă însă numai dacă este o voinţă politică şi sunt îngrijorat dacă liderii politici din România tolerează o presă puternic politizată. O presă politizată face rău libertăţii presei şi statului.

Noi la nivel european vom susţine acţiuni naţionale concrete pentru a creea o conştientizare a importanţei unui jurnalism independent şi pentru a creea o susţinere mai mare pentru acţiuni care să aibă ca rezultat noi norme etice în jurnalism. “

Pe de altă parte problemele cu care se confruntă presa nu se rezumă doar la România, legea presei din Ungaria a creeat dezbateri aprinse privind libertatea de exprimare. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani spune că prevederi asemănătoare cu legea din Ungaria se regăsesc şi în proiecte depuse de parlamentarii români.

Există căi de acţiune, cea mai urgentă este autoreglementarea jurnaliştilor. Dacă am avea un sisntem de autoreglementare eficient şi o comunicare către public în care să spunem noi jurnaliştii ne delimităm de practicile următoare… ne-ar fi mai uşor să ne opunem unor legi precum cea din Ungaria.

Prevederile ei cele mai scandaloase au fost deja cuprinse într-un proiect de lege pentru România pe care noi l-am tratat râzând, este vorba de proiectul domnului Prigoană care are aceleaşi prevederi ca legea din Ungaria copy paste”.

În astfel cazuri, care pot duce la îngrădirea libertăţii presei se implică din ce în ce mai mult şi instituţiile internaţionale. În Parlamentul European există o discuţie aprinsă pe fondul legii presei din Ungaria. Europarlamentarul, Renate Weber a anunţat în cadrul dezbaterii de la Bucureşti că în fiecare an Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene va face o analiză comparativă a situaţiei presei din fiecare stat membru, pentru a se evita încălcarea drepturilor fundamentale ale ziariştilor.