Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libertatea presei, “ucisă” în Egipt

egipt-manifestanti-cairo.jpg

Noi manifestaţii anti-Mubarak în Egipt

Zecile de atacuri împotriva jurnaliştilor s-au concretizat dramatic în Egipt. Un ziarist egiptean, împuşcat în cursul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, a decedat vineri din cauza rănilor. Reporterul, care lucra pentru cotidianul Al-Taawun, a fost lovit de tirul unui "lunetist" săptămâna trecută, în timp ce făcea o fotografie de la fereastra apartamentului său, situat în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo, centrul manifestaţiilor antiguvernamentale.

În vârstă de 36 de ani, tânărul a murit după patru zile în care a fost în comă, precizează presa locală.

“Este vorba despre primul jurnalist decedat de la începutul protestelor fără precedent cu care se confruntă Egiptul din 25 ianuarie”, a afirmat Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

Instituţia a numărat într-o săptămână cel puţin 100 de atacuri directe împotriva jurnaliştilor sau birourilor de presă.

"Este stupefiant că Guvernul cotinuă să trimită agitatori şi poliţişti în civil pentru a ataca jurnaliştii şi a devasta birourile de presă", a declarat Mohamed Abdel Dayem, coordonator al CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În timp ce jurnaliştii străini au fost bătuţi, reţinuţi sau intimidaţi miercuri şi joi, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat vineri că biroul său din Cairo a fost jefuit de persoane necunoscute, iar directorul acestui birou a fost arestat.

Autorităţile egiptene au interzis deja din 30 ianuarie, activitatea postului de televiziune în Egipt.

Jurnaliştii încep să plece din Egipt

Majoritatea jurnaliştilor finlandezi, inclusiv fotografi, care transmit de la evenimentele din Egipt au început să părăsească ţara vineri, în timp ce majoritatea presei suedeze analizează posibiliatea repatrierii trimişilor lor speciali, potrivit presei naţionale, citate de AFP.

"Atmosfera nu a încetat să se deterioreze şi jurnaliştii au devenit ţinte", a explicat un fotograf al cotidianului finlandez Iltalehti, John Palmen, pentru agenţia finlandeză STT.

Protestele continuă

Zeci de mii de manifestanţi încercau, sâmbătă, să împiedice tancurile armatei mobilizate în piaţa Tahrir din Cairo să părăsească acest loc simbolic al mişcării de contestare a regimului lui Hosni Mubarak, de teama producerii unr noi violenţe, relatează AFP.

Manifestanţii s-au aşezat în cursul dimineţii pe jos în jurul tancurilor poziţionate la intrările în piaţă, imediat ce motoarele acestora au fost puse în funcţiune.

În acest timp, armata şi manifestanţii făceau curăţenie în piaţă, manifestanţii încercând să convingă militarii să nu ridice vehiculele carbonizate ale armatei, care le-au servit drept baricade de protecţie împotriva unor eventuale atacuri din partea susţinătorilor lui Mubarak.

Ciocniri violente au avut loc miercuri şi joi în această piaţă, între susţinătorii şi opozanţii lui Mubarak, care s-au soldat cu opt morţi şi peste 900 de răniţi, potrivit unor surse oficiale.

Mii de manifestanţi împotriva lui Mubarak şi-au petrecut încă o noapte în Tahrir, unii dintre ei în zeci de corturi instalate în piaţă, iar alţii sub cerul liber.

Vineri, sute de mii de persoane au manifestat în toată ţara şi în piaţa Tahrir pentru a cere plecarea preşedintelui Mubarak, în timp ce liderii Guvernului şi-au multiplicat intervenţiile pentru a încerca să calmeze revolta.

Mai multe focuri de armă au fost auzite în cursul nopţii în piaţă, generând panică timp de câteva minute, potrivit unui corespondent al AFP. Dar acestea au fost focuri de avertizare ale armatei, care nu s-au soldat cu răniţi.

Pe o banderolă gigantică, manifestanţii şi-au afişat revendicările: plecarea preşedintelui Mubarak, dizolvarea Parlamentului şi înfiinţarea unui Guvern de tranziţie.

Manifestanţii nu vor fi înlăturaţi cu forţa, a dat asigurări premierul Ahmed Shafic.

Temerile Israelului, îndreptăţite

Alimentarea cu gaze din Egipt catre Israel si Iordania a fost intrerupta sâmbătă, dupa ce persoane necunoscute au provocat o explozie la un terminal de gaze.

Incidentul vine la doar cateva zile dupa ce Israelul s-a declarat îngrijorat că aprovizionarea cu gaze provenind din Egipt ar putea fi întreruptă, în urma revoltei cu care se confruntă această ţară. Egiptul asigură în prezent 40 la sută din gazele naturale necesare Israelului.

În decembrie, patru întreprinderi israeliene au semnat acorduri de cumpărare de gaz egiptean pe o perioadă de 20 de ani la o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de dolari.