Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muncitori români, exploataţi în Cipru

Un sindicat din Cipru a denunţat vineri un angajator care nu şi-a plătit de patru luni lucrătorii, în mare parte români, pe care i-a cazat în condiţii insalubre. Şi televiziunea publică cipriotă a difuzat imagini cu angajaţii români locuind în barăci de lemn pe un şantier din Limassol.

Potrivit aceleiaşi surse, muncitorii primeau doar 60 de euro pe săptămână, în locul sumei convenite în contract.

Sindicatul a declarat că are informaţii că şantierul funcţionează de aproximativ patru ani. Iniţial erau 25 de muncitori români, dar au rămas doar 17. El a subliniat că acelaşi angajator are alţi 11 angajaţi români pe un alt şantier în Kyperounta, dar aceştia sunt prea speriaţi să comunice cu sindicatul, afirmând că angajatorul îi va concedia dacă fac acest lucru.

"Din informaţiile noastre, aceste persoane vin în Cipru printr-o agenţie care foloseşte un biroul românesc în cooperare cu unul cipriot", a declarat el.

Sindicatul a contactat ofiţerul care se ocupă de relaţiile de muncă în Limassol în cadrul Ministerului Muncii. Astfel, a fost fixată o întâlnire cu angajatorul luni, acesta promiţând să plătească salariile muncitorilor până cel târziu la 12 februarie.

Compania responsabilă de muncitorii romani a publicat un anunţ în care se apără şi afirmă că în ultima perioadă lucrătorii au fost constant sub influenţa băuturilor alcoolice.