Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greva magistraţilor francezi

magistrati-franta.jpg

Magistraţii francezi, în grevă. AFP / Jean Sébastien Evrard

Mişcare de revoltă inedită a magistraţilor francezi. Nemulţumiţi de criticile aduse de preşedintele Nicolas Sarkozy după asasinarea unei adolescente, magistraţii au început de luni să-şi anuleze şedinţele. Protestele ar urma să culmineze joi când este prevăzută o grevă generală în toată Franţa.

Se anunţă o săptămână agitată în tribunalele franceze. Plecată din oraşul Nantes, fronda magistraţilor se extinde pe zi ce trece la toată Franţa. La originea acestei mişcări inedite, o declaraţie a lui Nicolas Sarkozy. În urma descoperirii unei crime odioase comise, se presupune, de un violator recidivist, şeful statului a cerut sancţiuni împotriva judecătorilor sau a poliţiştilor care-l aveau în urmărire pe respectivul.

Denunţând "grave neglijenţe" în momentul eliberării condiţionate a principalului suspect de acum, preşedintele Franţei şi-a urcat în cap o profesie întreagă. "Stigmatizându-i pe magistraţi, Sarkozy a dat dovadă încă odată de demagogie şi populism", regretă principalul sindicat al magistraţilor francezi.

Relaţia între Sarkozy şi judecători n-a fost niciodată excelentă cu toate - sau poate tocmai de aceea - că preşedintele Republicii este avocat de meserie. Rareori o contestaţie a fost însă atât de puternică pentru a bloca complet mersul justiţiei în ţară.

Bătălia între şeful executivului şi lumea judiciară s-a transformat într-una apolitică. Mai toţi procurorii sau liderii de stânga au estimat că "preşedintele este principalul vinovat al declanşării conflictului. A dezmembrat întregul sistem judiciar" regretă liderii stângii.

Fostul ministru francez al culturii Jack Lang spune: “sistemul nostru juridic şi poliţienesc este deja de un timp încoace bolnav. Au fost luate decizii nefericite, există o neîncredere reciprocă tot mai mare, mijloacele puse la dispoziţie sunt tot mai mici. O serie de alte evenimente similare au făcut ca la un moment dat, brusc oala a dat în clocot”.

 Patrick Devedjian, este unul din puţinii membri ai majorităţii care recunoaşte că "sistemul nostru judiciar e practic la capătul puterilor.

Nu-i însă doar o chestiune de bani" mai spune el. Şeful deputaţilor de la putere, Christian Jacob, a încercat repede să stingă această polemică afirmând că "preşedintele are dreptate, el este garantul bunei funcţionări a instituţiilor noastre".

În aşteptarea urmării acestei bătălii, o certitudine: intervenţia televizată a lui Nicolas Sarkozy, pe 10 februarie, riscă să fie umbrită de protestul magistraţilor.