Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Razii de amploare la vămile din vestul ţării

vama-politia-frontiera.jpg

Razii de amploare ale autorităţilor la vămile din vestul României, marţi, 8 februarie.

Operaţiune de anvergură a procurorilor anti-corupţie, la graniţa de vest a României. Zeci de poliţişti şi mascaţi, coordonaţi de ofiţeri ai DGA şi de procurori ai DNA au descins marţi, 8 februarie, în vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş - Severin). Mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră sunt suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia. Suspecţii au fost aduşi la Bucureşti cu elicoptere şi maşini.

Descinderile din Timiş şi Caraş-Severin au început simultan, marţi, la ora şase dimineaţa.

Două autocare pline cu poliţişti şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, coordonaţi de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ajuns marţi la punctul de trecere a frontierei Stamora Moraviţa.

Mai multe filtre au fost organizate de poliţişti şi jandarmi pe drumul dintre Timişoara şi Vama Stamora Moraviţa. De asemenea, descinderi au avut loc la locuinţele vameşilor şi poliţiştilor din municipiu.

Acţiuni similare s-au desfăşurat în judeţul Caraş-Severin. Descinderi au loc şi în Reşiţa, la locuinţele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră vizaţi.

Operaţiunea este coordonată de la Bucureşti şi este similară celei de săptămâna trecută, de la Vama Siret, din judeţul Suceava, în urma căreia sunt cercetate penal 59 de persoane.

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală spune că descinderile anchetatorilor reprezintă o acţiune fără precedent şi "un semnal că autorităţile îşi fac treaba".

"Trebuia să ne aşteptăm la aşa ceva. E o acţiune fără precedent, care vizează nu doar domiciliul poliţiştilor de frontieră şi vameşior, dar şi locurile de muncă. Este un semnal că autorităţile îşi fac treaba şi un semnal şi pentru cei care înţeleg să îşi desfăşoare atribuţiile de serviciu în alt mod decât ar trebui”, declară el.

Corupţie

Cristian Pătrăşconiu, director-adjunct la ISP

AscultăDownload

Aproximativ 30 de persoane au fost ridicate şi duse la audieri, în urma descinderilor în cinci puncte vamale şi domicilii din zece judeţe. Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări.

Pe de altă parte, marţi se judecă recursul în cazul celor 15 poliţişti de la Vama Siret, arestaţi săptămâna trecută. Cristian Pătrăşconiu, director-adjunct al Institutului de Studii Populare (ISP) observă la RFI că deocamdată este destructurată doar baza reţelelor.

 
De ce nu vedem nicio condamnare răsunătoare? Liviu Avram, redactor-şef adjunct Adevărul intervievat de Dragoş Ghiţulete