Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hosni Mubarak face concesii manifestanţilor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak va forma o comisie pentru modificarea Constituţiei. Anunţul a venit marţi, 8 februarie, de la vice-preşedintele Omar Suleiman, citat de AFP. Egiptul are un plan de transfer al puterii, mai spune el. Mii de persoane manifestau, marţi dimineaţă, în Piaţa Tahrir din Cairo, în a 15-a zi de proteste. Hosni Mubarak promite acum majorarea salariilor şi a pensiilor.

Manifestanţii anti-Mubarak au dormit în noaptea de luni spre marţi în corturi sau înfăşuraţi în pături. Mulţi dintre ei s-au instalat în faţa tancurilor armatei, amplasate în mai multe zone de acces în Piaţa Tahrir.

De partea sa, preşedintele egiptean, Hosni Mubarak a trecut la promisiuni : el anunţă o majorare cu 15% a salariilor funcţionarilor şi a pensiilor. Creşterea salarială va intra în vigoare începând de la 1 aprilie.

Anunţul nu a calmat însă spiritele. Noi manifestaţii sunt prevăzute marţi în marile oraşe ale Egiptului.

Hosni Mubarak va forma o comisie pentru modificarea Constituţiei, a anunţat marţi vice-preşedintele Omar Suleiman, care mai spune că Egiptul are un plan de transfer al puterii.

Şeful statului cere de asemenea formarea unei comisii de anchetă privind violenţele de miercuri din Piaţa Tahrir, unde s-au ciocnit violent susţinătorii şi opozanţii regimului.

Mubarak a dat instrucţiuni pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă transparente şi imparţiale, din care să facă parte personalităţi egiptene cunoscute pentru"onestitate şi credibilitate", pentru a investiga evenimentele de miercuri.

"Guvernul se preocupă de cetăţeanul egiptean şi vrea să îi amelioreze nivelul de viaţă", susţine şi premierul Ahmad Shafic.

Instabilitatea în lumea arabă nu constituie o ameninţare militară pentru NATO, dar ar putea duce la intensificarea imigraţiei ilegale în Europa. Declaraţia a fost făcută de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"NATO nu are nici o intenţie să se amestece în evenimentele din Egipt", dar "în cadrul Alianţei, putem discuta despre toate subiectele care ar interesa un aliat sau altul, inclusiv despre Egipt şi Africa de Nord", explică Rasmussen.

Ambasadorii celor 28 de state membre vor merge cu el în Qatar, în perioada 14-16 februarie, pentru o reuniune cu ţările din Golf. "Permiteţi-mi să vă amintesc că NATO nu ia partea nimănui în procesul de pace sau privind turnura evenimentelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", dar discuţiile din cadrul său nu sunt excluse "privind un subiect sau altul", pe care unul dintre aliaţi l-ar putea dezbate, precizează secretarul general al NATO.

Egipt

Jean-Noel Ferrier, specialist Egipt

AscultăDownload

Preşedintele american, Barack Obama e de părere că "se realizează progrese". Totodată, însă, Casa Albă spune că nu are contacte cu Frăţia Musulmană, principala forţă de Opoziţie din ţara faraonilor. Jean-Noel Ferrier este director la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa, specialist în Egipt : "E limpede că regimul egiptean vrea să deschidă negocierile cu Opoziţia, ba chiar a reuşit cu unii dintre opozanţi. Obiectivul urmărit este însă probabil crearea unor diviziuni în rândul Opoziţiei. Într-o optică de negocieri, a putea spune că un partid sau altul a luat parte la discuţii dă un anumite credit puterii. În paralel, ne putem însă imagina că regimul vrea să întărească partidele cu care-i va fi mai uşor să negocieze ceva care să-i permită să se menţină la putere. E clar deci că obiectivul este de a semăna zâzanie între cei din stradă şi cei de la masa negocierilor. În final avem deci de o parte revoluţionarii, de cealaltă parte reformatorii cu care se poate discuta".