Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controversata lege a educaţiei intră în vigoare

Noua lege a educaţiei intră în vigoare miercuri, 9 februarie. Sindicaliştii susţin însă că există mai multe articole din lege care nu pot fi aplicate. Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop spune la RFI că efectul intrării în vigoare a unor prevederi este disponibilizarea a cel puţin trei mii cinci sute de cadre didactice.

Liviu Pop nu agreează noua formă a legii educaţiei. "În mare, discutăm despre situaţia colegilor noştri, care au peste 25 de ani vechime şi gradul I, care vor fi nevoiţi să treacă la 18 ore de predare, ceea ce înseamnă o diminuare a şase mii şase sute de norme la nivel naţional, aproximativ trei mii cinci sute de colegi de-ai noştri fiind disponibilizaţi", explică secretarul general al FSLI.

Legea educaţiei

Liviu Pop, secretar general FSLI

AscultăDownload

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a lansat acţiunea de iniţiativă legislativă în Parlament, pentru modificarea a şase articole din lege. Este vorba  printre altele de componenţa Consiliului de Administraţie, structura învăţământului, pensionarea şi menţinerea titularizării.

Învăţământul superior se află într-o "cămaşă de forţă". Declaraţia a fost făcută acum câteva săptămâni la RFI de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care acuză conflictele de interese, nepotismul şi diversele abuzuri din universităţi. Legea educaţiei încearcă să schimbe această situaţie, spunea el.

Daniel Funeriu afirmă că nu mai putem "să ne furăm singuri căciula". "Câştigul cel mai important este al elevilor. Învăţământul va fi centrat pe elev, astfel spus formarea competenţelor elevilor, tot ceea ce ţine de administrarea şcolii, modul în care şcoala este administrată este gândit exclusiv în interesul elevului. Unul dintre cele mai puternice exemple este implicarea sporită a părinţilor în viaţa şcolii. În Consiliul de Administraţie, în funcţie de mărimea şcolii, părinţii vor avea o reprezentativitate semnificativă, iar acest Consiliu de Administraţie este în măsură să ia o serie de decizii importante pentru elevi, de la decizii organizatorice, până la decizii legate de ce se va întâmpla cu 20%-30% din curriculum şcolar. Alţi mari beneficiari ai acestei legi sunt profesorii, care vor beneficia de o formare profesională mult mai bună şi mai sănătoasă decât cea din trecut. De asemenea, relaţia dintre profesor şi şcoală va fi mult mai solidă", declara Daniel Funeriu.