Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maidanezii între mit şi realitate

Pe străzile Capitalei în prezent se află aproape 50 de mii de maidanezi. Organizaţiile neguvernamentale trag un semnal de alarmă în privinţa câinilor fără stăpân din Bucureşti în condiţiile în care problema lor trenează de ani de zile. Asociaţia GIA a organizat o dezbatere “Maidanezii între mit şi realitate” la care au participat specialişti în comportamentul canin şi veterinari.

Aceştia au prezentat posibilele soluţii ale acestei probleme cu care se confruntă nu numai Bucureştiul ci şi alte oraşe din ţară. Soluţia propusă de specialişti care ar fi şi cea mai eficientă este un management al populaţiei canine care ar implica un program de control al populaţiei de câini dar şi cunoaşterea în detaliu a numărului ala câinilor fără stăpân şi provenienţa lor. Carmen Secăreanu de la Asociaţia Caleidoscop spune că până acum nu au existat programe care să aibă rezultate concrete.

Din nefericire şi la noi au fost câteva iniţiative până în anul 2000, după aceia începând cu anul 2008. Dar niciun program, nicio încercare de a promova acest model de control a populaţiei canine  nu a avut nicio şansă, a fost mort deoarece nu a adurat mai mult de două, trei, cinci luni. Ori acest program de sterilizare în masă şi reteritorializare sub supravegherea iubitorilor de animale, acest program ca să îşi arate rezultatele trebuie să fie continuat timp de cel puţin un an.”


De problema câinilor comunitari se ocupă în principal organizaţiile neguvernamentale pentru că de cele mai multe ori autorităţile sunt depăşite de situaţia maidanezilor. Delia Pârvu de la asociaţia GIA spune: “faptul că în momentul de faţă se estimează în Bucureşti un număr de 50 de mii de câini şi nu de cinci sute de mii de câini se datorează aproape în exclusivitate activităţii de sterilizare a câinilor de către ONG-urilor şi a iubitorilor de animale independenţi, întrucât, capacitatea de reproducţie a câinilor este foarte mare atâta vreme cât ei au resurse se pot înmulţii într-un ritm susţinut.


Totodată reprezentanţii ONG-urilor vorbesc de o educare a populaţiei în privinţa protecţiei animalelor. Oamenii ar trebui să conştientizeze necestiatea sterlizării câinilor din proprietatea lor.

Potrivit statisticilor la o medie anuală de 8 pui maidanezi, o căţea şi urmaşii ei pot da naştere la 67.000 de pui într-un interval de 6 ani. Totodată ar trebui încurajate şi adopţiile. În anul 2000 se estima că în Bucureşti trăiau aproape 90 de mii de câini fără stăpân. Între anii 2001-2007 prima campanie de eutanasie în masă a dus la uciderea a peste 144 de mii de câini.

Acum, autorităţile vorbesc despre un număr de 50 de mii de câini pe străzile Bucureştiului, animale de care în mare parte se ocupă voluntar organizaţiile neguvernamentale.

 
Liliana Simionescu