Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol se deteriorează

smirnov-igor.jpg

Liderul transnistrean, Igor Smirnov

Un tânăr moldovean din Transnistria a fost acuzat de spionaj în favoarea Chişinăului şi condamnat la 14 ani de detenţie de către un tribunal de la Tiraspol. Această condamnare a avut loc chiar în zilele în care Republica Moldova era vizitată de preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru  Securitate şi Cooperare din Europa.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Tânărul condamnat la 14 ani de detenţie este Ilie Cazac, în vârstă de 25 de ani, originar din oraşul Tighina, localitate controlată în prezent de administraţia separatistă transnistreană.

Ilie Cazac a fost arestat încă din martie 2010 şi acuzat de înaltă trădare. Până a fi arestat, el a lucrat la inspectoratul fiscal din Tighina, în calitate de simplu funcţionar.

Guvernul de la Chişinău s-a arătat indignat de condamnarea lui Ilie Cazac, pe care a calificat-o drept o sfidare flagrantă a drepturilor omului.

Autorităţile Republicii Moldova au cerut mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri pe marginea crizei transnistrene – Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite – să intervină, pentru a-l elibera pe Ilie Cazac, dar şi pe jurnalistul Ernest Vardanean, care la fel ca Ilie Cazac fusese condamnat, acum două luni, pentru spionaj în favoarea Chişinăului.

Condamnarea lui Ilie Cazac a avut loc chiar în ziua în care la Tiraspol se afla în vizită ministrul de Externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, care este preşedintele în exerciţiu al OSCE.

La întâlnirea cu el, liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov a declarat că Transnistria este gata să reînceapă negocierile privind reglementarea definitivă a conflictului cu Chişinăul, întrerupte încă din 2006.

Preşedintele în exercţiu al OSCE a remarcat însă că întrevederea informală a tuturor participanţilor la negocieri, care urmează să aibă loc pe 14 şi 15 februarie, la Viena va arăta cât de sincere sunt aceste declaraţii.