Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Terorist în uniformă şcolară se aruncă în aer în Pakistan

pakistan-atentat-reuters-fayaz-aziz.jpg

Forţe de ordine pakistaneze, la locul atentatului de joi, 10 februarie (Foto : Reuters / Fayaz Aziz)

Pakistanul a fost scena unui atac terorist : cel puţin 31 de persoane au fost ucise, joi, 10 februarie, în urma unui atac comis de un kamikaze, descris ca un adolescent îmbrăcat într-o uniformă şcolară. Atacul a fost revendicat imediat de către talibani.

Peste 30 de oameni au murit şi alţi 40 au fost răniţi, în atentatul comis la o bază militară din Pakistan. Atacul a avut loc în oraşul Mardan, situat în nord-vestul ţării, la circa 150 de kilometri de capitala Islamabad, în timp ce recruţii îşi executau exerciţiile de dimineaţă.

Localitatea respectivă se află de asemenea la mică distanţă de zona tribală Mohmand, unde armata şi-a intensificat recent operaţiunile. Operaţiuni ce au determinat peste 20 de mii de localnici să părăsească zonele afectate de confruntările militare.

Poliţia îl descrie pe atacator drept un adolescent îmbrăcat în uniformă şcolară.

Folosirea unui kamikaze adolescent nu este ceva neobişnuit în Pakistan. De altfel, faptul că autorul atentatului purta uniforma unui colegiu situat în interiorul zonei militare închise a acestui oraş l-a ajutat să evite cel puţin şase controale de securitate, înaine de a se arunca în aer.

Talibanii au încercat să lanseze un atac în interiorul bazei Mardan, începând din 2008.

Un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer în luna mai, lângă o brutărie din interiorul bazei, după ce a reuşit să evite un punct de control al Poliţiei.

Atentatele au fost reluate în ultimele săptămâni şi au fost în general revendicate de organizaţiile talibanilor pakistanezi, care vor să arate că încă mai sunt o forţă în această zonă a lumii.