Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pacienţii iau la rost FMI

spital-pacienti-paturi.jpg

Măsurile convenite de Guvern cu FMI îi nemulţumesc pe pacienţi.

Pacienţii consideră inacceptabile măsurile convenite de Guvern cu FMI privind reducerea numărului de medicamente compensate sau eliberate gratuit şi a numărului de paturi din spitale. Potrivit scrisorii de intenţie cu Fondul, Guvernul român s-a angajat să revizuiască lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine. Totodată, se va reduce şi numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, mai arată scrisoarea de intenţie cu FMI.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia spune la RFI că bolnavii abia se mai descurcă în condiţiile actuale cu tratamentele. În aceste condiţii, reducerea listei medicamentelor şi a locurilor din spitale nu ar fi o idee bună, în opinia sa.

"Noi, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice ne dorim să facem o scrisoare către FMI să suplimenteze fondurile alocate României pentru costurile unei camere de gazare ! Nu este acceptabil ceea ce face Guvernul României vizavi de oameni acestei ţări, de asiguraţii acestei ţări, sunt banii noştrii şi nu permitem nimănui să decidă pentru noi cum şi cât să trăim. Este aberantă această măsură şi aşa suntem vai de noi că nu ne găsim tratamentele, nici la ora actuală nu ne găsim locuri în spital, stăm câte doi în pat, mai desfiinţează şi din spitale... Măsurile sunt restrictive şi împotriva noastră, a pacienţilor", explică el.

Potrivit scrisorii de intenţie convenite de Guvernul român cu Fondul Monetar Internaţional, anul acesta se vor lua noi măsuri cu impact social. Salarii tăiate şi în 2012, acordarea subvenţiilor de încălzire doar persoanelor cu venituri reduse sau privatizarea unor companii energetice - sunt doar câteva dintre prevederile scrisorii de intenţie.

 
Cezar Irimia, în dialog cu Liliana Simionescu