Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Interzis pentru ONG-uri în Hala Matache

matache-hala-2.jpg

Hala Matache

Primăria Capitalei a refuzat să elibereze autorizaţia solicitată de ONG-urile reunite în Platforma pentru Bucureşti, pentru a organiza manifestări cultural-artistice în zona Halei Matache, sâmbătă, 12 februarie. Motivul : în zonă se efectuează lucrări.

Asociaţia Platforma pentru Bucureşti a cerut aprobarea unei manifestaţii în vecinătatea şantierului, dar Primăria nu a revenit asupra deciziei.

În acest caz, Platforma pentru Bucureşti îi anunţă pe cei interesaţi de arhitectură şi peisaj urban că pot veni să imortalizeze, prin fotografie, schiţe, desene sau pictură la şevalet, clădirile din fostul cartier istoric Buzeşti şi Hala Matache.

RFI a întrebat-o pe Claudia Pamfil, arhitect şi coordonatoare a Grupului de Dezvoltare Locală, ce înseamnă pentru Bucureşti această zonă, care cuprinde Hala Matache.

"Zona este importantă din multe puncte de vedere. Este aspectul istoric, dar cetăţenii nu-l pot percepe ca foarte valoros, din cauza stării lui actuale. Un alt aspect foarte important este cel al ţesutului urban şi al legăturii între Gara de Nord şi centrul oraşului, un ţesut urban de o anumită factură, cu străduţe înguste, loturi mici, construcţii tradiţionale şi foarte pitoreşti", spune Claudia Pamfil.

Alianţa pentru o Românie Curată a dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, pentru distrugerea Halei Matache, monument istoric al Capitalei. Organizaţiile neguvernamentale acuză municipalitatea că a demolat ilegal acoperişul clădirii, fără a avea avizele necesare din partea Ministerului Culturii.

În replică, Primăria susţine că Hala Matache va fi reconstruită şi mutată în alt loc. Disputa a pornit de la construirea Bulevardului Uranus. Acesta va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Parlamentului.

 
Claudia Pamfil, în dialog cu Dragoş Ghiţulete, despre Hala Matache