Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima zi fără Hosni Mubarak

egipt-protestatari-anti-mubarak.jpg

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak şi-a dat demisia.

Mii de egipteni încă se aflau în Piaţa Tahrir din Cairo, sâmbătă, 12 februarie, la o zi după demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Oamenii au curăţat piaţa, în timp ce armata a îndepărtat unele baricade şi sârma ghimpată. Totuşi, tancurile au rămas pe poziţii.

Câteva mii de egipteni euforici, cărora încă nu le venea să creadă că Mubarak a părăsit puterea se aflau sâmbătă în centrul capitalei Cairo. Pe podul care duce spre una dintre intrările în Piaţa Tahrir, câţiva tineri dansau, arborau drapele egiptene şi opreau maşinile, pentru a-i felicita pe şoferi.

Unii dintre tinerii din Piaţa Tahrir erau răguşiţi, din cauză că strigaseră toată noaptea de bucurie.

Unele tancuri erau în continuare pe poziţii la unele intrări în piaţă. Grupuri de tineri se încălzeau lângă un foc improvizat.

"Este sărbătoare, ne-am născut din nou", afirmă un bărbat de 40 de ani. "Este sfârşitul nedreptăţii ! Am fost în întârziere în raport cu alte ţări, acum avem o valoare în ochii lumii străine, ai lumii arabe", mai spune el.

Hosni Mubarak şi-a dat demisia, vineri, 11 februarie. Anunţul a venit de la vice-preşedintele Omar Suleiman, căruia Mubarak îi predase atribuţiile sale.

Gestul lui Hosni Mubarak a venit în cea de-a 18-a zi a revoltei populare, când peste un milion de oameni protestau împotriva lui în toată ţara.

Armata este acum la conducerea Egiptului, cea mai populată ţară din lumea arabă. Oficialii militari au dat asigurări că nu au de gând să se substituie "legitimităţii dorite de popor".