Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serviciul 112 a împlinit 20 de ani

La aniversarea a 20 de ani de la decizia de a crea numărul european de urgenţă numărul nu este cunoscut încă de mulţi europeni.

Proporţia apelurilor false este în continuare ridicată.Trei europeni, din patru, nu ştiu că 112 este numărul de urgenţă disponibil la nivel european. Iată de ce, la aniversarea a 20 de ani de la crearea sa, oficialii europeni subliniază necesitatea popularizării acestui număr.

112 este numărul comun pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă.Nu toţi cei care cunosc numărul de urgenţă îl utilizează în mod corect. Procentul de apeluri false este ridicat în majoritatea blocului comunitar.

Astfel, anul trecut, în Suedia numărul apelurilor false a fost de 58 % din totalul apelurilor la 112. În Spania, procentul a fost de 55 %, în Slovacia de 85 % iar în Finlanda de 16 %.

Nici România nu prea are cu ce se lăuda la acest capitol în condiţiile în care proporţia apelurilor false la 112 a fost mai mare în luna ianuarie decât media lunară din 2010.

România Liberăscrie că de la începutul anului, proporţia farselor a fost de mai mult de trei sferturi din totalul de 1,6 milioane apeluri primite. „Bună ziua, am o urgenţă. Mi-am rupt o unghie!”, „Trimiteţi Salvarea la mine acasă! Bate cineva la uşă” sau „Am chemat Salvarea acum o oră pentru c-am văzut un gândac în baie. De ce n-a venit până acum?!”, se numără printre solicitările persoanelor care sună la 112.

Puse cap la cap, datele de anul trecut arată că peste 70 % dintre apelurile la numărul unic de urgenţă 112 au fost false. Pentru a combate fenomenul, autorităţile locale s-au inspirat după modelele europene, bombardând autorii apelurile false cu SMS-uri. Metoda a dus la scăderea numărului apelurilor false cu o treime.

Potrivit  noilor măsuri, cei care sună abuziv la acest număr de cel puţin şase ori într-o zi, de pe mobil, şi de cel puţin două, ori de pe un telefon fix, vor avea apelurile la acest număr redirecţionate, timp de cinci zile, către un serviciu de răspuns automat, înainte că apelurile să mai fie preluate de operatorii 112. În prezent apelurile false sunt pedepsite cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

La nivel european autorităţile apelează la diferite metode pentru a scădea numărul apelurilor false la 112. Este vorba fie de redirecţionarea apelurilor către un robot telefonic, fie de filtrarea apelurilor şi crearea unor liste negre cu cei care abuzează. În Olanda cei care abuzează de numărul de urgenţă sunt chiar cercetaţi penal.

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel