Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj RFI: “Nu etnobotanicelor"

etnobotanice.jpg

Miting de protest faţă de magazinele care vând produse etnobotanice.

Sute de bucureşteni au cerut Guvernului interzicerea magazinelor de vise care vând legal substanţe etnobotanice. În faţa Palatului Victoria au fost depuse zece sicrie goale ca mesaj pentru guvernanţi să interzică vânzarea acestor droguri. Zilnic, medicii din spitale se confruntă cu tineri care ajung în stare foarte gravă pe paturile de la urgenţă. Unii ajung să îşi piardă viaţa din cauza acestor aşa-numite “droguri legale”.

Fenomenul etnobotanicelor a luat amploare în ultima perioadă. În prezent, în România există peste 3.000 de consumatori de droguri etnobotanice, iar numărul lor a crescut de circa patru ori în ultimul an. Plantele şi substanţele etnobotanice ar putea fi interzise pe teritoriul României, dacă Guvernul va modifica legislaţia în vigoare care permite vânzarea lor.

 “Fii om, închide-le! Fii om, închide-le!” Asta i-au strigat premierului câteva sute de bucureşteni adunaţi în Piaţa Victoriei să protesteze împotriva etnobotanicelor. Erau elevi de liceu, bunici cu nepoţii de mână, părinţii, unii dintre ei cu copii victime ale etnobotanicelor, profesori, vedete dar şi ziarişti. O mare de baloane albe în formă de inimioare, pancarte pe care scria “Iubim viaţa”, “Opriţi moartea”, cartoane confecţionate de elevi şi muzica la maximum în boxe răsuna în faţa Palatului Victoria.

Un elev de 17 ani dintr-un grup de adolescenţi îmi spune că înţelege ce efecte au etnobotanicele asupra lor “Este foarte important ca aceste droguri să nu ajungă în viaţa copiilor, a fraţilor noştri. Din moment ce iei etnobotanice nu mai ai viaţă, totul se schimbă devii dependent, nu mai ai o viaţă a ta.” spunea el.

Un alt tânăr care ţinea o cruce de lemn pe care scria “RIP etnobotanice” îmi spune că a fost consumator de droguri “Vreau să le interzică mai repede pentru că nu sunt bune. Am şi prieteni am fost şi consumator dar mi-am dat seama într-un final şi mai bine mai târziu decât niciodată.” spunea tânărul.

Pe scena amplasată lânga Muzeul Antipa, au urcat pe rând Mihai Morar şi Daniel Buzdugan iniţiatorii campaniei “Iubim Viaţa”. Lor li s-a alăturat şi cântăreţul de muzică Hip-Hop, Puya.

 “Vă spun sincer nu am văzut aşa efecte dăunătoare, nici măcar la cei care consumau heroină. Am auzit nişte poveşti de genul tineri care s-au aruncat de la etaj. Nu se poate ca această chestie să fie legală… Vrem ca magazinele de vise să fie închise. Vreau ca guvernaţii să ne audă, vreau să strigăm tare: Pune-i la pământ, hai… Pune-i la pământ, hai!” striga de pe scenă rapperul Puya.

În timp ce tinerii cântau şi scandau împotriva vânzării etnobotanicelor, organizatorii împărţeau legături de mărar verde, aceasta fiind singura plantă acceptată la protest

La final, în faţa Palatului Victoria s-au depus zece sicrie goale ca mesaj pentru guvernanţi să interzică vânzarea acestor droguri. Zilnic, medicii din spitale se confruntă cu tineri care ajung în stare foarte gravă pe paturile de la urgenţă. Unii ajung să îşi piardă viaţa din cauza acestor aşa-numite “droguri legale”.

Conform statisticilor, vârsta medie a consumatorilor este cuprinsă între 15 şi 18 ani, 60% dintre tinerii români spun că au consumat cel puţin odată plante etnobotanice, în special a produselor de tip 'spice', alcătuite din amestecuri de plante şi substanţe cu efect halucinogen.

 
Un reportaj de Liliana Simionescu