Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maşinile noi vor fi echipate cu lumini de zi

Obligaţia a fost impusă de Comisia Europeană şi trebuie pusă în aplicare chiar de luna aceasta de către producători. În acest fel, Bruxelles - ul speră să reducă numărul accidentelor rutiere pentru că noile sisteme vor oferi o vizibilitate mult mai bună participanţiilor la trafic.

În 2009, peste 35 000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile europene. Potrivit estimărilor, au existat de patru ori mai multe victime care au rămas cu handicap permanent, de zece ori mai multe răniri grave și de 40 de ori mai multe răniri ușoare.

În ciuda măsurilor luate până acum de Bruxelles, statisticile  rămân sumbre pe şoselele europene, după cum explică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

O sută de oameni mor zilnic pe drumurile europene. Si pentru fiecare moarte există un număr şi mai mare de persoane care rămân cu dizabilităţi permanente sau care suferă răni serioase. Tocmai de aceea Comisia Europeană recurge la o serie de măsuri pentru a creşte siguranţa pe drumuri.

De acum încolo, toate noile tipuri de autoturisme şi camionete mici pentru marfă vor trebui să fie echipate cu lumini de zi (Daytime Running Lights - DRL) Camioanele şi autobuzele vor urma la rând  în august 2012”.

Luminile de zi ar urma să reducă numărul accidentelor pentru că studiile recente arată că participanții la trafic, inclusiv pietonii, cicliștii și motocicliștii pot observa vehiculele echipate cu lumini de zi mai bine și mai repede faţă de maşinile care folosesc luminile de întâlnire.

Luminile de zi se vor declanşa automat odată cu pornirea motorului. Pe timp de noapte însă șoferul va trebui să aprindă manual luminile de drum. În acest caz, luminile de zi se sting automat.

Pentru maşinile aflate deja în circulaţie, noile sisteme de lumini de zi sunt opţionale. De notat că noile sisteme consumă cu aproape 30 la sută mai puţină energie faţă de sistemele clasice.

Producătorul autohton Dacia Renault a anunţat deja că se va conforma deciziei Comisiei Europene iar viitoarele modele vor fi echipate cu lumini de zi. Cele aflate acum în vânzare nu au.