Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ANI a pus ochii pe averile sindicaliştilor

ani-agentia-nationala-integritate.jpg

ANI verifică averile liderilor sindicali.

Averile liderilor sindicali vor fi verificate, după acuzaţiile de corupţie aduse preşedintelui "Sed Lex", Vasile Marica. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că 15 lideri sindicali sunt vizaţi de anchetă. Dintre aceştia Bogdan Hossu, Marius Nistor, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Marius Petcu şi Dumitru Costin.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu spune la RFI că prin această verificare se doreşte decredibilizarea sindicatelor.

Averile liderilor sindicali au intrat în atenţia inspectorilor de integritate, în urma declaraţiilor publice făcute de un fost vameş, referitoare la faptul că liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica ar fi cerut mită, pentru diverse promovări ale unor angajaţi.

Liderii de sindicat sunt obligaţi să îşi declare averile, după ce anul trecut, legea ANI a fost modificată.

ANI

Georgiana Iorgulescu, director executiv CRJ

AscultăDownload

Demersul Agenţiei Naţionale de Integritate îi ridică semne de întrebare şi directorului executiv al Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), Georgiana Iorgulescu. "Sigur că ANI are competenţele de a verifica inclusiv averile liderilor de sindicat. Este însă curios că îi caută pe toţi 15 acum. Înseamnă că s-a autosesizat sau a fost sesizată, ceea ce este puţin… nu neapărat îngrijorător, dar ridică un semn de întrebare cum au fost găsiţi toţi 15 având potenţiale nereguli. Aici se poate ridica un semn de întrebare şi din păcate se poate ridica un semn de întrebare cu privire la declaraţiile de natură politică din ultima vreme, începând cu cele ale preşedintelui Traian Băsescu, care nu s-a sfiit să declare că mita din vamă merge către lideri sindicali. Deci, toate acestea ne pot arunca o umbră de suspiciune", a explicat la RFI Georgiana Iorgulescu.

Anunţul ANI a provocat reacţii dure din partea liderilor sindicali. Şeful Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin declară că Agenţia Naţională de Integritate este doar o unealtă într-o campanie de manipulare a opiniei publice : "Tot ce se întâmplă acum este o campanie absurdă de manipulare a opiniei publice, cu interferenţă masivă în sistemul vamal, vrând să demonstreze că tot ceea ce se întâmplă în vămi este generat de toţii liderii sindicali".

De partea sa, preşedintele federaţiei "Alma Mater" din învăţământul universitar, Anton Hadăr consideră că ANI "îşi dă în petec", pentru că verifică doar liderii de sindicat care au apărut la televiziuni şi au deranjat puterea politică.

 
Gheorghe Isvoranu, în dialog cu Liliana Simionescu