Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua furiei în Libia

libia-muammar-gaddafi-reuters-max-rossi.jpg

Preşedintele Libiei, Muammar Gaddafi (Foto : Reuters / Max Rossi)

În Libia este prevăzută joi, 17 februarie, o aşa-zisă "zi a furiei", anunţată pe reţelele sociale de tip Facebook. Contestaţia împotriva regimului autoritar, instaurat de 42 de ani de colonelul Gaddafi a început însă de miercuri, circa 40 de persoane fiind rănite în cursul unor confruntări la Benghazi, al doilea oraş al ţării. Deja, patru persoane au murit în manifestaţiile de la Al Baida, potrivit unor site-uri ale Opoziţiei şi ONG-urilor.

Luptele între manifestanţi şi forţele de ordine sprijinite de partizani pro-guvernamentali au început în noaptea de marţi spre miercuri. Sutele de protestatari cereau eliberarea unui opozant, lucru pe care l-au şi obţinut în urma acestor incidente.

Este imposibil de evaluat la ora actuală ce consecinţe ar putea avea aceste tulburări asupra regimului Gaddafi. Cert este însă că opozanţii din exil ai regimului de la Tripoli au lansat un apel populaţiei, prin reţelele Facebook şi Twitter, să se mobilizeze joi, în cadrul unei aşa-zise zile a "furiei".

Guvernul libian nu a stat nici el cu mâinile încrucişate şi a anunţat o serie de măsuri vizând să reducă preţurile la produsele de primă necesitate.

Pe de altă parte, Puterea a eliberat peste o sută de militanţi islamişti, membri ai unei mişcări interzise de Tripoli.

Mulţi analişti sunt însă de părere că un scenariu de tip tunisian sau egiptean e greu de imaginat în bogata Libie. Ţara dispune de importante resurse financiare ce ar putea fi lesne de utilizat pentru a calma spiritele.

În plus, societatea libiană este structurată pe un sistem bazat pe legături tribale şi familiale. Ţinând cont de această specificitate, dacă ar fi să se clatine regimul Gaddafi - la putere de 42 de ani, un record în Africa - ei bine contestaţia ar veni mai degrabă din culise, decât din stradă.