Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de manifestanţi, mitraliaţi în Libia

Numărul victimelor continuă să crească în Libia, acolo unde cel puţin 46 de persoane au fost ucise în confruntările din ultimele 72 de ore dintre forţele de ordine şi cei care protestează împotriva regimului de la Tripoli. Organizaţia neguvernamentală Amnesty International acuza forţele de securitate libiene că au deschis focul fără discernământ asupra manifestanţilor. Organizaţia Human Rights Watch (HRW) susţine că bilanţul victimelor înregistrate în Libia este mult mai mare decât cel avansat de Amnesty.

HRW afirmă că cel puţin 84 de persoane au fost ucise.

Surse medicale de la spitalul din Benghazi, unul dintre oraşele unde au avut loc cele mai violente proteste, au afirmat că majoritatea victimelor au fost împuşcate în cap, piept şi gât.

Manifestaţiile continuă în Bahrain şi Yemen

În BAHRAIN, monarhia sunnită a recurs la armată pentru a face faţă manifestaţiilor din capitala Manama, unde demonstranţii cer liberalizarea sistemului politic, care exclude aproape complet majoritatea şiită. În Bahrain se află comandamentul Flotei a V-a americane, care are ca principală misiune asigurarea protecţiei rutelor petroliere din Golf.

Mii de persoane au participat vineri, la periferia capitalei, la funeraliile a doi şiiţi ucişi joi, într-un atac violent al forţelor de securitate. Trupurile celor doi - Ali Khodeir, în vârstă de 53 de ani, şi Mahmoud Mekki, în vârstă de 23 de ani - au fost învelite în drapelul naţional, iar participanţii la procesiune au scandat sloganuri patriotice şi îndemnuri la unitate.

Conform unor surse oficiale, cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 200 au fost rănite începând de luni, când au avut loc primele mişcări de protest; opoziţia afirmă că forţele de securitate au ucis cel puţin şase persoane.

În YEMEN, cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte 20 au fost rănite joi, la Aden, principalul oraş din sudul ţării, în urma unor confruntări violente între poliţie şi sute de manifestanţi ostili regimului.

Un student a fost ucis cu focuri de armă, iar alţi cinci au fost răniţi, în urma unor confruntări violente izbucnite sâmbătă între manifestanţi şi susţinători ai regimului yemenit, în zona Universităţii din Sanaa, relatează AFP.

Tânărul a devenit prima victimă a confruntărilor violente de la Sanaa, unde se desfăşoară, de o săptămână, o amplă mişcare de contestare a regimului condus de preşedintele Ali Abdallah Saleh.