Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste o sută de morți în Libia

gaddafi-muammar-lider-libian-reuters-ismail-zitouny.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto : Reuters / Ismail Zitouny)

Bilanțul manifestațiilor care au început acum o săptămână în Libia se agravează. Asociația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch estimează că au fost ucise 104 persoane. Mai mulți demnitari musulmani, intelectuali și responsabili locali libieni au făcut apel la ”încetarea masacrului” de la Benghazi, al doilea oraș ca mărime al țării.

Forțele de ordine au deschis focul cu gloanțe reale, nu de cauciuc ca în alte situații, la Benghazi, asupra unui grup de oameni, care participa la funeraliile altor victime din zilele precedente.

Spitalele sunt depășite de situație. Un medic de la un spital din Benghazi vorbește despre un ”adevărat măcel, în sensul propriu”.

Violențele Poliției, ale comitetelor revoluționare și ale armatei par să nu-i descurajeze pe manifestanți, după cum spune unul dintre protestatari : ”Manifestațiile și protestele au atins un prag de nedescris. Mulțimea de oameni este peste tot. Manifestanții se confruntă cu tiruri de gloanțe reale”.

Apărute în partea de est a țării, manifestațiile au cuprins încet-încet și orașele din vest, precum Zenten și Masrata. Autoritățile libiene au comis represiuni și acolo.

Agenția oficială Jana precizează că zeci de cetățeni arabi au fost arestați : tunisieni, egipteni, sudanezi, palestinieni, sirieni, dar și turci. Autoritățile de la Tripoli îi acuză că fac parte dintr-o ”rețea ce are misiunea de a destabiliza țara”.

Bilanțul corect al victimelor este greu de stabilit. E dificil de aflat ce se întâmplă în Libia, din cauza cenzurii impuse de autorități.

Liniile telefonice nu mai funcționează de câteva zile, accesul la Internet este mult mai dificil, dar imaginile transmise de posturile ce emit prin satelit ajung și în Libia.