Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat în Afganistan : noi întrebări privind securitatea

afganistan-poza-afp-politisti-afgani-zona-unde-avut-loc-un-atentat.jpg

Securitatea rămâne o problemă în Afganistan (Foto : AFP).

Un nou atentat a avut loc în Afganistan, luni, 21 februarie. Cel puţin 26 de persoane au fost ucise, în urma unui atac sinucigaş, în provincia Kunduz, din nordul ţării. Problema siguranţei populaţiei este din ce în ce mai acută într-o ţară unde transferul complet de responsabilitate în privinţa securităţii este programat pentru anul 2014.

Cel puţin 26 de civili au fost ucişi în atentatul comis în faţa unei clădiri administrative din provincia afgană Kunduz. Aceasta este o zonă unde rebeliunea talibană este foarte activă.

"Deocamdată, avem 26 de morţi şi 36 de răniţi. Unii răniţi sunt în stare critică şi ne aşteptăm ca bilanţul morţilor să crească", a declarat Mohammad Ayob Haqyar, guvernatorul districtului Imam Sahib.

Atacul a avut loc în faţa sediului administrativ al districtului, unde oamenii stăteau la coadă. "Toate victimele sunt civili care veniseră pentru diverse probleme", precizează oficialul.

În Afganistan au avut loc atentate şi anul trecut, când pierderile în rândul trupelor americane au fost considerabile. De altfel, 2010 a fost anul cu cele mai grele pierderi înregistrate de Statele Unite şi NATO în Afganistan.

Schimbarea de strategie dorită de preşedintele Barack Obama în această ţară nu pare să fi dat rezultate. Din 2001, de când a început acest război, niciodată americanii şi NATO nu au anunţat la sfârşit de an un bilanţ atât de grav ca acum : şapte sute de morţi.

Washingtonul susţine în continuare că anul 2014 va fi unul al transferării complete în mâna afganilor a responsabilităţilor privind securitatea. Mulţi specialişti cred însă că soluţia ar putea-o reprezenta negocierile cu talibanii.