Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moldovenii, cei mai înrăiţi băutori de alcool din lume ?

alcool-barbat-mahmur.jpg

Circa 45 de mii de moldoveni sunt alcoolici.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat recent un raport, potrivit căruia cetăţenii Republicii Moldova ar fi cei mai mari băutori din lume. Potrivit acestui raport, moldovenii ar consuma anual 18,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, faţă de media mondială de 6,1 litri.

Corespondetul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Mă aflu în centrul Chişinăului, lângă unul dintre magazinele de desfacere ale companiei "Mileştii Mici", unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Republica Moldova. Am încercat să aflu ce cred cetăţenii de rând despre statisticile prezentate de OMS.

"Se bea mai puţin", spune un bărbat, care crede că se bea mai mult "în străinătate, în Rusia".

"Tinerii din ziua de azi, majoritatea, în loc să meargă la teatru, la un film merg în baruri, în discoteci şi consumă alcool", spune o femeie.

"Cred că pe ruşi nu-i întrece nimeni", afirmă un bărbat. "Oamenii ar trebui să aibă ocupaţie. Să aibă de lucru, după lucru, altă ocupaţie, să facă sport, să aibă un hobby".

Experţii din domeniu s-au arătat surprinşi de raportul OMS. Preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, Gheorghe Arpentin spune că în realitate, consumul de alcool pur pe cap de locuitor ar fi de aproape nouă litri, adică de peste două ori mai mic decât datele prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit lui Gheorghe Arpentin, îngrijorător este însă faptul că scade consumul tradiţional de vin şi creşte considerabil cel de vodcă sau bere.

"Noi suntem mai mult îngrijoraţi de structura consumului, fiindcă dacă e să ne uităm în profil la ceea ce se consumă şi la tendinţa din anii 2000, scade vinul şi se triplează consumul de vodcă, de bere. Aici e o problemă şi trebuie să recunoaştem. Dacă ne uităm la cantitatea de vodcă, atunci chiar se petrece o alcoolizare a populaţiei şi statul trebui să aibă politici clare în promovarea băuturilor sănătoase, în promovarea consumului moderat, în educarea consumatorului", explică el.

Un punct de vedere împărtăşit şi de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov : "Eu consider că cea mai bună metodă de luptă cu alcoolismul este ca populaţia din ţara noastră să se deprindă să servească băuturi de calitate, băuturi bune. Cel care a băut vin bun nu se mai întoarce la vinul rău. Pe de altă parte, vinul bun costă". Şi, conchide ministrul Agriculturii, dacă vinul bun costă, nu ai cum să-l consumi în cantităţi industriale.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova există 45 de mii de persoane, care suferă de alcoolism, la 3,5 milioane de locuitori.

Numai în 2009, în Republica Moldova s-au consumat 97 de milioane de litri de vin şi aproape 25 de milioane de litri de votcă.

Pe de altă parte, aceleaşi date arată că un cetăţen moldovean cheltuie lunar, în medie, 20 de lei pentru băutură, adică 1,25 euro, cu 50% mai puţin decât costă cea mai ieftină sticlă de vodcă.