Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seism în Noua Zeelandă : scene de panică şi haos

noua-zeelanda-seism-reuters-tv3.jpg

Clădiri prăbuşite, în urma seismului din Noua Zeelandă (Foto : Reuters / TV3)

Un oraş neo-zeelandez a fost devastat de un cutremur produs marţi, 22 februarie. Seismul de 6,3 grade pe scara Richter a omorât 65 de oameni la Christchurch, iar alte două sute de persoane sunt prinse sub dărâmături, potrivit primarului Bob Parker.

Seismul nu a avut o intensitate mare, dar s-a produs la o adâncime destul de mică, de numai patru kilometri.

Bilanţul oficial arată cel puţin 65 de morţi, anunţă premierul din Noua Zeelandă, John Key. El descrie oraşul Christchurch drept "o scenă de devastare totală".

"Este posibil să asistăm la cea mai neagră zi a Noii Zeelande. Este o comunitate aflată în agonie totală. Avem nevoie ca această comunitate să se unească, iar oamenii să se ajute unii pe alţii, aşa cum au mai făcut-o în trecut şi o vor face din nou", declară prim-ministrul.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, cu magnitudini de până la 5,6 grade şi a provocat distrugeri masive.

Christchurch are o populaţie de 340 de mii de locuitori. Oraşul a mai fost afectat pe 4 septembrie 2010 de un seism cu magnitudinea de şapte grade pe scara Richter, dar care nu s-a soldat cu victime.

În urma seismului de marţi, autorităţile au declarat stare de urgenţă în oraşul Christchurch.

Televiziunile neo-zeelandeze au difuzat imagini cu oameni răniţi, ieşind din clădirile avariate şi mergând pe străzi, sprijinindu-se unii de alţii.

"Au fost anunţate mai multe decese, în diferite zone din centrul oraşului, unde două autobuze au fost lovite de moloz căzut de la înălţime. La faţa locului se află un medic şi echipe de urgenţă", a anunţat Poliţia locală.

Primarul Bob Parker povesteşte că a fost trântit la pământ în timpul seismului de marţi : "În timp ce mă ridicam, priveam oraşul şi vedeam nori de praf deasupra clădirilor prăbuşite. Auzeam strigăte în stradă".

Primarul spune că a primit informaţii despre "autobuze blocate sub clădiri dărâmate, parcări foarte avariate, prăbuşite total sau parţial" şi despre "oameni blocaţi în clădiri, în unele zone ale oraşului".

 

Video France24