Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evacuarea din Libia a început

libia-proteste-reuters-libya-tv.jpg

Protestele din Libia îi determină pe unii cetăţeni străini să părăsească ţara.

Toate marile companii străine au început să-şi retragă în ultimele zile personalul din Libia, unde muncitorii unei companii sud-coreene au fost ţinta unui atac soldat cu mai mulţi răniţi. La Bucureşti, MAE precizează că 70% dintre românii aflaţi în Libia lucrează pentru companii româneşti sau străine, care în general asigură singure evacuarea angajaţilor.

Grupul Rompetrol a constituit o celulă de criză, pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi din Libia, în vederea evacuării lor.

Directorul general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din Ministerul român de Externe, Doris Mircea spune la RFI că 70% dintre românii aflaţi în Libia lucrează pentru companii româneşti sau străine, care operează în această ţară şi care în general asigură singure evacuarea în siguranţă a angajaţilor.

Libia

Doris Mircea, responsabil MAE

AscultăDownload

"În Libia sunt circa cinci sute de români. Vorbim mai exact de 47 de familii mixte", precizează Doris Mircea.

O celulă de criză care răspunde solicitărilor de asistenţă consulară venite din partea cetăţenilor români din Libia a fost activată la Ministerul român de Externe. Românii afectaţi pot contacta telefonic Direcţia Consulară între orele 10 şi 18.

Celula de criză primeşte solicitări inclusiv din partea membrilor de familie sau a firmelor angajatoare, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Libiei.

Românii pot contacta autorităţile consulare la numărul 0040.21.319.21.37. Ministerul recomandă românilor din Libia să contacteze Ambasada României la Tripoli, pentru înscrierea în baza de date existentă la misiunea diplomatică.

Chiar si libienii încearcă să fugă din ţară, mulţi dintre ei refugiindu-se în Tunisia.

Video France24