Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia: Muncitorii străini, printre care şi români, cer ajutor

Mai mulţi muncitori străini, printre care şi români, au cerut ajutor pentru a fi evacuaţi din Libia prin intermediul presei elene. Toate marile companii străine au început să îşi retragă în ultimele zile personalul din Libia. Ministerul de externe de la Bucureşti spune că 70 la sută din românii aflaţi în Libia lucrează pentru companii româneşti sau străine care operează în această ţară şi care, în general, asigură singure evacuarea în siguranţă a angajaţilor.

Toate marile companii străine au început să îşi retragă în ultimele zile personalul din Libia, unde muncitorii unei companii sud coreene au fost ţinta unui atac soldat cu mai mulţi răniţi. Şi grupul Rompetrol a constituit o celulă de criză pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi din această ţară, în vederea evacuării lor.

Compania dă asigurări într-u comunicat că "în prezent, angajaţii români ai Grupului Rompetrol din Libia sunt în siguranţă, în afara zonelor de conflict, au provizii suficiente de alimente şi carburanţi. În funcţie de condiţiile de transport, dar şi de evoluţia situaţiei generale, se va respecta planul de evacuare stabilit la nivelul celulei de criză constituite la nivelul Grupului Rompetrol."

Directorul general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din ministerul român de externe, Doris Mircea spune la RFI că 70 la sută din românii aflaţi în Libia lucrează pentru companii româneşti sau străine care operează în această ţară şi care, în general, asigură singure evacuarea în siguranţă a angajaţilor.

Potrivit AFP, care citează presa elenă, patruzeci de angajaţi ciprioţi, greci, români şi britanici au cerut să fie evacuaţi. Muncitorii sunt angajaţi ai societăţii cipriote de construcţii J&P Avax, lucrând pe un şantier din Libia.

Problema acestor muncitori este că de obicei lucrează pe şantiere aflate  la sute de kilometri distanţă de aeroporturi, ceea ce face în acest moment extreme de dificilă evacuarea lor.

 
Directorul general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din ministerul român de externe, Doris Mircea.