Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa europeană îl pune la zid pe Gaddafi

libia-muammar-gaddafi-reuters-max-rossi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto : Reuters / Max Rossi)

Presa franceză şi europeană se ocupă de Libia şi de discursul foarte violent al lui Gaddafi, care a ameninţat cu o represiune şi mai sângeroasă. "Turbatul" – este scris pe prima pagină a cotidianului Liberation. "Interese şi valori" – se intitulează editorialul din Corriere della Sera, ziarul italian cu cel mai mare tiraj.

"Într-un discurs halucinant, Gaddafi i-a ameninţat cu un măcel pe libienii care îi cer plecarea de la putere", citim în Liberation.

"Delirul ucigător al lui Gaddafi", se nelinişteşte şi Le Figaro, care aminteşte că "liderul libian şi-a ameninţat poporul cu un măcel şi a jurat că va muri ca un martir, decât să cedeze puterea".

"Sfidătorul Gaddafi ameninţă că luptă până la moarte", citim în Financial Times.

"Interese şi valori" – aşa este intitulat editorialul din Corriere della Sera, ziarul italian cu cel mai mare tiraj : "Dacă informaţiile difuzate de Al-Jazeera, singura televiziune care a scăpat cenzurii regimului sunt adevărate, Gaddafi a decis că a-şi decima poporul este un preţ acceptabil pentru a rămâne la putere. Cartiere întregi au fost trecute prin foc şi sabie. Avioane şi elicoptere au tras contra manifestaţiilor ostile. Şi apoi au intervenit şi mercenarii africani. Şi totusi Gaddafi nu iese deloc întărit din această baie de sânge. Dimpotrivă, discursul său este o dovadă de slăbiciune, un gest disperat. Aceste zile nu i-au fost favorabile : doi miniştri şi mai mulţi diplomaţi au demisionat, câţiva membri al Comitetului Popular, pe care l-a creat pentru a mima democraţia au făcut la fel, doi piloţi militari au fugit împreună cu avioanele în Malta, alţi doi piloţi s-au refugiat într-o bază controlată de Opoziţie în estul ţării, în armată, diviziunile tribale reînvie şi cu asta ostilitatea faţă de prezenţa unor mercenari străini. Şi, ceea ce este mai important, manifestanţii care nu doresc să renunţe. Bineînţeles, aceste lucruri nu ne permit să spunem că Gaddafi este terminat, dar ajung pentru a întrevedea un început al decompoziţiei puterii sale. În plus, cea mai mare parte a manifestanţilor de la Tripoli sunt tineri, ca şi cei de la Tunis şi de Cairo, aceşti tineri care sunt motorul revoluţiei din lumea arabă. Berlusconi a decis în sfârşit să condamne violenţele din Libia. Ascunşi în spatele principiului puţin credibil al neamestecului în treburile interne, am continuat zile întregi să ignorăm principiile umanitare la care aderăm. Rămâne de văzut dacă în caz de schimbare a regimului, această întârziere nu ne va costa scump în sfera intereselor".