Ciocniri de stradă la Atena

grecia-poza-afp-proteste-oameni-se-imbrancesc.jpg

Proteste în Grecia (Foto : AFP)

Protestatarii greci s-au bătut miercuri, 23 februarie, cu poliţiştii, în centrul Atenei. Tineri şi scutieri s-au angajat în cele mai dure confruntări de stradă din ultimele săptămâni. Forţele de ordine, care au format un cordon în faţa Ministerului de Finanţe au lansat gaze lacrimogene, pentru a-i împrăştia pe tinerii care aruncau cu diverse proiectile.

Corespondentul RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Manifestanţii protestează faţă de măsurile de austeritate, în cadrul unei greve generale de 24 de ore. Aproximativ cinci mii de poliţişti au fost mobilizaţi în centrul Atenei.

Protestele organizate miercuri sunt îndreptate împotriva măsurilor de austeritate, în principal împotriva reducerilor salariale suplimentare şi reglementărilor referitoare la condiţiile de muncă şi asigurările sociale, precum şi a liberalizării "profesiilor închise".

Marile centrale sindicale - ADEDY, confederaţia sindicatelor angajaţilor în sectorul public (peste 350 de mii de membri) şi GSEE, reprezentând sectorul privat (aproximativ un milion de membri) - organizează mitinguri de protest în toate marile oraşe ale ţării.

Numai la Atena, în Piaţa Constituţiei, demonstrau în jurul prânzului peste 20 de mii de persoane.

Revenind la grevă, prima grevă generală de 24 ore din acest an, să menţionăm că cel mai serios afectate sunt transporturile, transportul aerian din cauza participării la grevă (între orele 12 şi 16) a controlorilor de trafic. De asemenea, sunt paralizate transporturile maritime şi feroviare, în vreme ce lipsa parţială a mijloacelor de transport urban crează dificultăţi.

La grevă participă şi personalul serviciilor publice şi administraţiilor locale, angajaţii băncilor şi Fiscului, jurnaliştii, avocaţii, vameşii, profesorii, salariaţii din sistemul naţional de sănătate şi serviciile de ambulanţă. Confederaţia Naţională a Comerţului a cerut ca magazinele să rămână miercuri închise.

Greva a perturbat aproape toate activităţile desfăşurate atât în sectorul public, cât şi în cel privat.