Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


15 victime, după manifestaţii violente în Irak

“Ziua furiei” din Irak a produs vineri moartea a cel puţin 15 manifestanţi, când au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine. Aceste decese ridică la 19 numărul manifestanţilor ucişi în cadrul mişcării de contestare care se derulează în Irak de trei săptămâni. Printre victime se numără şi un poliţist.

Potrivit poliţiei şi spitalelor, s-au înregistrat cinci decese la Mosul (nord), două la Hawija, în provincia Kirkuk bogată în petrol, cinci la Tikrit şi două la Samarra (centru). Un tânăr de 15 ani a murit la Calar, o localitate kurdă din provincia Diyala.

În plus, 134 de persoane, între care 21 de poliţişti şi militari, au fost rănite în aproximativ zece oraşe, iar patru clădiri publice au fost incendiate.

La Bagdad, demonstranţii au încercat să ajungă în Piaţa Tahrir din centrul oraşului. Aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei.

Organizatorii protestelor insistă că doresc doar reforme şi ameliorarea nivelului de trai. "Nu cerem căderea Guvernului sau a regimului", precizează organizatorii.

În cursul zilei de joi, premierul Nuri al-Maliki a acuzat organizatorii manifestaţiei că sunt simpatizanţi ai lui Saddam Hussein şi "terorişti".

"Niciunul dintre noi nu este membru al-Qaida şi nici susţinător al lui Saddam, suntem cetăţeni obişnuiţi care protestăm faţă de lipsa serviciilor publice, denunţăm corupţia şi dorim reformarea sistemului", a declarat Chourouq al-Abayachi, unul dintre organizatori.

Atentat la cea mai mare rafinărie irakiană

Producţia celei mai mari rafinării din Irak a fost oprită sâmbătă în urma unui atentat. “Atacul a avariat grav una dintre unităţile rafinariei, iar aceasta a trebuit oprită”, au declarat reprezentanţi ai companiei care deţine rafinăria.

Situată la 200 de kilometri nord de Bagdad, rafinăria Baiji produce 150.000 de barili pe zi, potrivit Ministerului Petrolului, iar fiecare zi de întrerupere a activităţii înseamnă pierderi majore pentru Irak.