
Social
Zeci de români revin din Libia
default.png

"Până în prezent, s-a reuşit evacuarea a 278 de români. Mai sunt 471 de noi cererei de repatriere", susţin autorităţile.
Potrivit MAE, în prezent se depun eforturi susţinute pentru a face posibilă evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de cetăţeni români care se află la Benghazi.
O a doua aeronavă militară de tip C-27 J SPARTAN a aterizat sâmbătă, la ora 18.10, în Malta, unde va rămâne în aşteptare, pregătită să decoleze de urgenţă, în funcţie de necesarul de zboruri stabilit de MApN şi MAE.
Luptele de stradă continuă
"Mercenarii" aduşi cu elicopterele de regimul colonelului Muammar Kadhafi au deschis focul, sâmbătă, împotriva manifestanţilor care mergeau la funeraliile victimelor luptelor din ziua precedentă, la Musratha, al treilea oraş ca mărime din Libia, a declarat un martor ocular, citat de AFP.
Două elicoptere au adus "mercenari" în acest oraş situat la circa 150 de kilometri est de Tripoli, a declarat martorul citat, contactat prin telefon de AFP. Se puteau auzi focuri de armă prin telefon.
Cu o zi înainte, un locuitor declarase că oraşul a fost părăsit de persoanele loiale regimului Kadhafi şi că se desfăşoară lupte într-o bază aeriană situată în apropiere. Potrivit lui, acestea s-au soldat cu "aproximativ 30 de martiri în rândul combatanţilor" opoziţiei.
Conducerea din Libia califică situaţia din ţară drept “excelentă”
Seif Al-Islam, fiul liderului libian Muammar Kadhafi, a apreciat că situaţia este "excelentă" în trei sferturi din ţară, recunoscând totuşi că există o "voinţă internă de schimbare", într-un interviu acordat sâmbătă postului de televiziune Al-Arabiya.
"Incitarea vine din străinătate chiar dacă este o voinţă internă de schimbare", a declarat Seif Al-Islam, prezentat adeseori până la începutul revoltei drept viitorul succesor al tatălui său.
"Oamenii au fost manipulaţi de forţele externe, incitarea a venit din exterior de la început, pe Facebook, prin SMS-uri, e-mailuri, totul a venit din exterior", a declarat el.
"Mercenarii sunt o minciună. Nu există mercenari. Informaţiile despre bombardamentele aeriene iar sunt o minciună", a declarat el, referindu-se la mercenarii, în special africani, aflaţi în slujba regimului care, potrivit martorilor oculari, ar fi fost trimişi pentru a înăbuşi revolta.
La întrebarea dacă forţele de ordine au tras în civili, el a declarat că "au fost morţi pentru că soldaţii nu sunt obişnuiţi să gestioneze revolte".
Sancţiuni pentru regimul Gaddafi
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă, în unanimitate, o rezoluţie care impune sancţiuni severe colonelului Muammar Kadhafi, familiei acestuia şi apropiaţilor regimului.
Astfel, va fi impus un embargo asupra vânzării de arme către Libia şi o interdicţie de călătorie emisă pe numele a 16 persoane, între care Muammar Kadhafi, cei şapte fii şi fiica acestuia, precum şi persoane având legături strânse cu regimul.
Membrii Consiliului de Securitate al ONU consideră că "atacurile sistematice" împotriva populaţiei civile din Libia pot fi considerate crime împotriva umanităţii.
Deşi autorităţile libiene aproximează la 350 numarul victimelor rezultate în urma revoltei împotriva regimului Gaddafi, în mediile diplomatice se vehiculează că numărul morţilor este de ordinul miilor.
Revolta împotriva lui Muammar Gaddafi, aflat la conducerea Libiei de 42 de ani, a început în urmă cu 13 zile.